UE a prelungit restricţiile asupra importurilor de cereale ucrainene pentru cinci ţări, inclusiv pentru România

Restricţiile nu se vor mai aplica însă seminţelor pentru însămânţare.

La 2 mai, UE a permis celor cinci ţări – Bulgaria, Ungaria, Polonia, România şi Slovacia – să interzică vânzările interne de grâu, porumb, rapiţă şi seminţe de floarea-soarelui din Ucraina, permiţând în acelaşi timp tranzitul acestor produse pe teritoriul acestor ţări pentru a exportate în altă parte, inclusiv către alte ţări UE.

Aceste restricţii, menite să reducă excesul de ofertă care îi afectau pe producătorii interni ai acestor ţări, urmau să expire luni. Cele cinci ţări au solicitat o prelungire, plângându-se că preţul mai mic al cerealelor ucrainene – scutite de taxe în UE –  face ca producţia internă să devină nerentabilă. Ucraina, la rândul ei, a făcut presiuni pentru ca aceste restricţii să fie ridicate.

Comisia Europeană a afirmat într-un comunicat că acestea vor fi eliminate de la 15 septembrie.

Comisia, care supervizează politica comercială a UE, a declarat că blocajele şi capacitatea de stocare redusă persistă, iar noul termen – jumătate lunii septembrie – va permite îmbunătăţiri în ceea ce priveşte scoaterea cerealelor din Ucraina şi trecerea prin ţările de tranzit.

UE a liberalizat toate importurile din Ucraina pentru o perioadă iniţială de 12 luni, începând cu iunie 2022, pentru a ajuta Kievul în eforturile sale de a respinge invazia Rusiei. Luna trecută, a fost de acord să prelungească suspendarea taxelor pentru încă un an.

Cele cinci ţări au înregistrat o creştere uriaşă a importurilor din Ucraina, în urma suspendării taxelor.

Din cauza războiului cu Rusia, Ucraina a întâmpinat dificultăţi în exportul prin porturile sale de la Marea Neagră, ceea ce a sporit dependenţa sa de rutele prin estul UE.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a solicitat joi eliminarea necondiţionată a tuturor restricţiilor la export pentru produsele agricole ucrainene în discuţii avute recent cu preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed