UE îndeamnă statele membre să accelereze ratificarea planului de relansare economică post-covid; primele plăţi, ”la începutul verii”; ”Trebuie să accelerăm, pentru că întreprinderile nu aşteaptă”, îndeamnă preşdintele PE la semnarea oficială a planului

Principalul pilon al planului de relansare „Next Generation EU”, ”facilitatea relansării şi rezilienţei” sub formă de subvenţii – în valoare de 312,5 miliarde de euro – şi de împrumuri – în valoare de 360 de miliarde de euro – a fost aprobat în mod oficial vineri, de către instituţiile europene, în urma unei ultime unde verzi a eurodeputaţilor, miercuri.

Planul relansării economice europene, aprobat de către Cei 27 în vară, în valoare de 750 de miliarde de euro, este finanţat printr-o îndatorare comună fără precedent, însă decizia Comisiei Europene (CE) de a se împrumuta pe pieţe urmează să facă obiectul unei ratificări a statelor membre UE.

În prezent, doar şase ţări au ratificat acest acord cu privire la ”resurse proprii” – o preocedură care implică, în funcţie de ţară, parlamente naţionale sau regionale.

”A permite Comisiei să ia bani pentru a investi este un act de înţelepciune şi încredere (…). Îndemnăm toare statele membre să ratifice decizia «resurselor proprii» cât mai rapid posibil”, a subliniat în cadrul ceremoniei semnării, vineri, preşedinta CE Ursula von der Leyen.

Europe’s Recovery & Resilience Facility is signed! Now let’s move forward swiftly.

EU countries need to ratify the Own Resources Decision & present solid national plans.

Then funds will start flowing under to power Europe’s recovery.

— Ursula von der Leyen (@vonderleyen)

”Nu putem aştepta. Angajamente au fost asumate de către guverne care dispun de majorităţi parlamentare (…). Trebuie să accelerăm, pentru că întreprinderile nu aşteaptă”, a subliniat preşedintele Parlamentului European (PE), italianul David Sassoli.

Vaccinul este ”vitamina revigorării economiilor”, însă ”este esenţial ca statele să accelereze ratificarea” pentru a-i permite Bruxellesului să finanţeze planurile de relansare naţionale, a subliniat premierul portughez Antonio Costa, a cărui ţară deţine preşedinţia semestrială a UE.

Fiecare stat membreu UE este necesar să prezinte – până la sfârşitul lui aprilie – planul naţional de relansare Comisiei Europene, care este necesar să le aprobe înainte să acorde finaţările europene, verificând ca exigeneţe cu privire la reforme şi investiţii de mediu să fie respectate.

Însă guvernele au posibilitatea să ceară o prefinanţare de până la 13% din planurile lor.

”Statele ar trebui să poată primi această finanţare încă de la începutul verii”, a pecizat Costa.

”Trebuie să fim în măsură să efectuăm primele plăţi la jumătatea lui 2021”, a confirmat Ursula von der Leyen.

Preşedinta CE a subliniat, de asemenea, obiectivul vaccinării a 70% din populaţia adultă a UE până la sfârşitul verii – adică până la ”21 septembrie”, a precizat ea.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed