UE refuză categoric vaccinul Sputnik V: NU avem nevoie!

0
26
UE refuză categoric vaccinul Sputnik V: NU avem nevoie!

Uniunea Europeană nu are nevoie de vaccinul rusesc Sputnik V şi poate obţine imunitate pe tot continentul folosind producţia europeană, a declarat duminică un lider executiv al UE într-o serie de comentarii care au provocat o reacţie din partea producătorului de vaccinuri, relatează Reuters. În replică, rușii denunță partizanatul funcționarului european.

Comisia Europeană a fost criticată pentru lansarea lentă a vaccinurilor în momentul în care blocul se confruntă cu o creştere a cazurilor, transmite Știri.md cu referire la Mediafax.

„Absolut vă spun: Nu avem nevoie de Sputnik V”, a declarat pentru televiziunea TF1 comisarul pentru piaţa internă, Thierry Breton, care conduce grupul de lucru pentru vaccinuri.

„Astăzi, avem în mod clar capacitatea de a livra 300 până la 350 de milioane de doze până la sfârşitul lunii iunie şi, prin urmare, până pe 14 iulie avem posibilitatea de a atinge imunitatea pe întregul continent”, a spus el.

Producătorii vaccinului rusesc împotriva COVID-19 l-au acuzat luni pe comisarul european pentru piaţa internă Thierry Breton de “partizanat”, după ce acesta a afirmat că Uniunea Europeană “nu are nevoie” de Sputnik V şi a a

“Partizanatele duc la eşecuri. Iar eşecurile lui Breton sunt clare pentru multe persoane din UE”, se menţionează în postarea producătorilor Sputnik V pe contul lor oficial de Twitter.

Campania de vaccinare din UE a suferit numeroase probleme, în special din cauza întârzierilor în livrări.

Primit iniţial cu scepticism în străinătate când a fost anunţat în vară, siguranţa Sputnik V a fost validată în februarie de revista ştiinţifică The Lancet.

Dar UE a criticat Moscova pentru diplomaţia sa în privinţa vaccinului, acuzând-o de “propagandă” pentru a câştiga influenţă pe scena internaţională cu livrări de vaccinuri totuşi foarte limitate.

Rusia încearcă să-şi înmulţească acordurile de producţie a vaccinului în străinătate mai degrabă decât să-l exporte, rezervându-şi capacităţile reduse aprovizionării populaţiei ruse cu ser împotriva COVID-19.

Moscova a semnat în ultimele zile două acorduri pentru producerea a 400 de milioane de doze în India, printre alte contracte, aminteşte AFP, citată de Agerpres.