UE va analiza impactul juridic al reformelor constituţionale adoptate de legislativul ungar

0

‘Vom evalua impactul juridic al noii legislaţii’ raportat la dreptul european, a explicat pentru France Presse un purtător de cuvânt al Comisiei Europene. El a precizat că executivul UE, care îşi va relua lucrările începând cu 3 ianuarie, nu intenţionează să publice un comunicat consacrat acestei probleme.

 

Purtătorul de cuvânt a amintit că Comisia Europeană, care l-a pus în gardă pe premierul conservator Viktor Orban în legătură cu cele mai controversate reforme – în special cea referitoare la Banca Centrală -, şi-a ‘reiterat îngrijorările cu privire la autorităţile ungare’ în ultimele zile. ‘Comisia Europeană rămâne pregătită să ajute Ungaria să se conformeze dreptului UE’, a subliniat purtătorul de cuvânt.

 

Independenţa Băncii Centrale a Ungariei este unul dintre criteriile ce trebuie respectate pentru a putea face parte din zona euro. Însă reforma adoptată vineri sporeşte influenţa guvernului de la Budapesta asupra acestei instituţii menite să rămână independentă, notează AFP.

 

În urmă cu aproximativ zece zile, preşedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso i-a cerut personal lui Viktor Orban, într-o scrisoare, să îşi retragă proiectele controversate de reformă a Băncii Centrale considerate prejudiciabile pentru independenţa acesteia.