UE va întări controlul asupra agenţiilor de rating

0

Noile propuneri de reglementări, care ar urma să devină legislaţie a UE după finalizarea negocierilor cu Parlamentul European, ar putea facilita trimiterea în judecată a agenţiilor de rating dacă se consideră că acestea fac erori în evaluarea şi notarea sustenabilităţii datoriilor naţionale.

 

Reprezentanţii permanenţi ai statelor membre la UE şi-au dat luni acordul pentru sprijinirea unui proiect legislativ care va înăspri condiţiile de funcţionare a acestor agenţii, criticate că au oferit nota maximă – triplu A – unor ţări ale căror niveluri ale datoriei s-au dovedit nesustenabile în contextul crizei financiare, scrie EurActiv.

 

„Propunerile urmăresc modificarea actualei legislaţii privind agenţiile de rating pentru a reduce supraîncrederea investitorilor în rating-urile externe de credit, pentru a atenua riscul conflictelor de interese în activităţile de evaluare a rating-ului de credit şi pentru a spori transparenţa şi competiţia în acest sector”, se arată într-un comunicat al Consiliului European.

 

Acordul, pe care unele ţări, inclusiv Franţa, l-ar fi vrut mai strict, impulsionează încercarea de schimbare a felului în care funcţionează cele trei agenţii de rating principale – Fitch, Moody’s şi Standard&Poor’s.

 

Conform noilor propuneri, ratingurile ţărilor ar urma să fie revizuite la interval de şase luni şi nu la un an, aşa cum se întâmplă de cele mai multe ori în prezent.

 

Una din cele mai puternice propuneri de reformă vizează responsabilitatea juridică a agenţiilor pentru deciziile lor, deşi nu este deocamdată clar cum s-ar putea pune în aplicare acest lucru.

 

„Posibilitatea de a cere daune pentru încălcarea reglementărilor (UE) ar trebui să fie disponibilă pentru toată lumea. Este potrivit ca agenţiile de rating să fie expuse unei posibile responsabilităţi juridice nelimitate atunci când încalcă reglementările în mod intenţionat sau cu o mare neglijenţă”, se precizează în proiectul de lege.