Ultimii ani ai secolului al XX-lea au fost cei mai călduroşi din ultimii 1.400

0

Studiul, la care au participat 78 de oameni de ştiinţă din 24 de ţări, a reconstituit temperaturi din ultimii 2.000 de ani pornind de la măsurători privind cercurile de creştere ale arborilor, recife, nuclee de gheaţă, peşteri şi documente istorice.

 

Rezultatele au arătat o tendinţă de răcire pe termen lung a Pământului, până ce acesta s-a inversat în secolul trecut, când temperatura medie a fost cu 0,4 grade mai mare în raport cu ultimii 500 de ani, iar perioada 1971-2000 a fost mai călduroasă decât oricare alta din ultimii 1.400 de ani.

 

‘Caracteristica surprinzătoare a bruştei creşteri a mediei temperaturii globale în secolul al XX-lea este că s-a înregistrat după o tendinţă de răcire globală care a durat peste un mileniu’, a spus într-un comunicat unul dintre autori, Steven Phipps, de la Universitatea New South Wales.

 

Studiul, publicat de Nature Geoscience, ‘arată că în decurs de un secol s-au inversat 1.400 de ani de răcire pe Pământ’, fapt pe care Phipps l-a atribuit unor cicluri naturale pe orbita planetară şi unor fluctuaţii cauzate de erupţii vulcanice şi variaţii în activitatea solară.

 

Reconstituirea temperaturilor a arătat că încălzirea actuală cuprinde întreaga planetă, spre deosebire de perioada caldă din secolele IX-XIV şi vremea rece din secolele XVI-XIX, care au afectat în momente diferite emisferele nordică şi sudică.

 

Potrivit lui Phipps, ‘emisfera nordică a fost mai călduroasă între anii 830 şi 1.000, în timp ce America de Sud şi Asia australă nu au cunoscut această încălzire până în anii 1160 şi 1370’.

 

Acest studiu va contribui la înţelegerea cauzelor variaţiilor climatice la nivel regional şi mondial şi la o mai bună anticipare a schimbărilor, a apreciat Phipps