ULUITOAREA lecție de istorie a lui ISĂRESCU: ”Poporul român este rezultatul unei decizii fiscale și monetare”

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a vorbit de campania împăratului Traian în Dacia de la începutul secolului II și a dat evenimentului o interpretare aparte, în sensul că apariția poporului român este rezultatul unei decizii fiscale și monetare. ”În inima Romei, oricine poate vedea Columna lui Traian, monumentul comandat de împăratul roman Traian, născut în Spania. A fost finalizat în anul 113 d.Hr. și prezintă un basorelief remarcabil, sculptat, ilustrând războaiele dintre daci și romani. Traian a rezolvat o criză bugetară prin trecerea Dunării și intrarea în Transilvania – terenul dincolo de pădurile latine (trans silvae) – pentru a profita de aurul dacilor. Nu aș spune că acest lucru se va califica drept un comportament model în zilele noastre. Cu toate acestea, un lucru bun a rezultat din aceasta: poporul român este, practic, rezultatul unei decizii fiscale și monetare. Acest lucru explică asemănările lingvistice și istorice care rezultă din rădăcinile noastre comune latine”, a spus Isărescu în discursul său de la cina organizată de autoritățile române în cadrul reuniunii Ecofin .

 

Isărescu a ajuns la acestă idee susținând că există un peisaj bancar fragmentat în Europa și un pericol de fragmentare ulterioară, precum și alte amenințări cu care se confruntă sistemul financiar. ”Asta înseamnă că ar trebui să fim gata să facem față tuturor provocărilor. Ori de câte ori lucrurile par a arăta rău în UE, îmi amintesc cuvintele lui Jean Monnet, unul dintre părinții fondatori ai proiectului UE: „Europa va fi forjată în situații de criză și va fi suma soluțiilor adoptate pentru aceste crize”. Timpul a dovedit că a avut dreptate și am încredere că cuvintele lui vor rămâne întotdeauna adevărate. În plus, trebuie să prețuim că Europa este unită în diversitate. Diversitatea reprezintă un avantaj remarcabil pentru Europa și nu ar trebui considerată o răspundere permanentă. În momentele de încercare este esențial să valorificăm ceea ce ne unește. Și multe lucruri au creat deja punți între noi cu mult înainte de crearea UE. Am fost întotdeauna diversi, dar conectați”, a spus Isărescu.

Guvernatorul a vorbit despre contribuțiile tuturor statelor membre ale UE la istoria și civilizația poporului român.

El a ținut să menționeze prima vizită făcută în Portugalia. ”Îmi amintesc cât de uimit eram când, în prima mea vizită în Portugalia , acum două decenii, mi-am dat seama că în două țări aflate la cele două capete ale Uniunii Europene – Portugalia și România (care erau și extremitățile Imperiului Roman) – o vorbă despre necesitățile vieții pare aproape aceeași în cele două limbi. Fraza care m-a șocat cu adevărat era următoarea: „În această casă cu un litru de vin și un kilogram de carne de vită nu se poate muri de foame sau de sete” . Totuși, aceasta nu este o excepție. În spaniolă și italiană , multe cuvinte se apropie de cele românești. O dovadă în acest sens este că mulți români au ales să muncească sau să trăiască în acele țări, deoarece le este ușor să se adapteze culturii și limbii locale. Este ca o casă departe de casă”, a mai spus Isărescu, înainte de a vorbi de Traian și de consecințele intrării sale în Dacia. 

 

După aceea a spus că a descoperit cuvinte similare cu alte limbi. ”De exemplu, în limba slovenă și în limba croată , un conducător era numit ban, ceea ce sa întâmplat și în unele părți ale României. Deoarece acești conducători aveau dreptul să bată monede, banii erau și încă se numesc bani în limba română. Privind acum în țările baltice , poate că nu este o coincidență că acestea și România au cântece folclorice numite doina și daina , care au fost incluse în patrimoniul intangibil al UNESCO.

 

România este o țară creștină greco-ortodoxă, la fel ca Grecia, Cipru și Bulgaria . Apropo, permiteți-mi să-i felicit pe prietenii noștri bulgari la aniversarea a 140 de ani de la înființarea băncii centrale!”, a mai spus Isărescu.

 

Potrivit acestuia, sistemele juridice și politice ale României moderne au fost inspirate de francezi, evocând Codul Napoleonic). ”Acesta este și cazul culturii românești moderne: artiști români proeminenți precum Constantin Brâncuși și George Enescu au obținut recunoașterea internațională la Paris. Revenind la sistemul juridic, prima Constituție a României moderne, din 1866, a luat-o pe cea belgiană. În plus, BNR a fost înființată pe baza principiilor constitutive ale băncii centrale belgiene. Raportul către Parlament, care a stat la baza înființării Băncii Naționale a României în 1880, a făcut ca Belgia  fie – și citez – o „țară mică, dar fericită”, care sa dezvoltat rapid cu ajutorul băncii sale naționale, transformându-o într-un model adecvat pentru înființarea instituției în România. În ceea ce privește Olanda vecină , numele monedei naționale a României – leul – provine dintr-o monedă olandeză de argint foarte populară în această parte a Europei în secolele 17 și 18: leul-thaler. Trecând prin canal, cea mai iubită regină a fost nepoata reginei Victoria a Regatului Unit . Fiul ei, regele Carol II,  a reconstruit acest Palat Regal (cina a avut loc în Palatul Regal de pe Calea Victoriei, n.r.). Mergând din nou în vest, să nu uităm că scriitorul irlandez Bram Stoker l-a luat pe Vlad Tepes ca o sursă de inspirație pentru faimosul său roman Dracula, creând un mit pe care România îl are frecvent asociat”, a mai afirmat Isărescu.

 

Și a continuat cu monarhii României, ”sub conducerea lor țara a văzut o modernizare remarcabilă”. ”Aceștia au aparținut Casei germane Hohenzollern-Sigmaringen. În ceea ce privește legăturile economice cu Germania, aș menționa faptul că numele străzii în care se află Palatul Vechi al Băncii Naționale a României, adică Lipscani , provine de la Leipzig (Lipsca, în limba română), de unde veneau comercianții. Revenind mai departe în timp, sașii (originari și din zona Luxemburg-ului) s-au stabilit în Transilvania, pe care o numesc Siebenbürgen (șapte orașe fortificate). Unul dintre aceste orașe este Sibiu sau Hermannstadt, unde s-a născut actualul președinte al României și unde va avea loc summit-ul informal al șefilor de stat sau de guvern al Uniunii Europene în luna mai”, a mai declarat guvernatorul BNR. 

 

Într-o notă mai haioasă, Isărescu a spus că toți copiii din România se bucură să se joace cu Lego , marca înregistrată a Danemarcei . ”În ceea ce privește Finlanda, cărțile lui Mika Waltari au fost în mod consistent cele mai bine vândute în librăriile din România iar Angry Birds se numără printre cele mai populare aplicații mobile ale tinerilor români. Surprinzător, se pare că există și o legătură cu Suedia . La începutul secolului al XVIII-lea, regele Carol al XII-lea, după bătălia de la Poltava, s-a mutat spre sud, în țările române, s-a transformat într-un antreprenor și a construit Turnul Colțea, cea mai înaltă clădire din București. Importanța Austriei și a capitalei sale, Viena, pentru România este incontestabilă. Trebuie subliniat că influența austriacă nu se limitează la Transilvania. Vă ofer doar un exemplu de figură românească care și-a perfecționat personalitatea la Viena – poetul nostru național Mihai Eminescu. El a studiat câțiva ani în acest prestigios centru academic. Nu pot concluziona fără să menționez că România este locuită de diverse minorități aparținând unor națiuni din regiune, și anume maghiari, cehi, polonezi, slovaci , cu care avem atât de multe lucruri în comun încât mi-ar lua prea mult timp să vorbesc. Și dacă adaug că Malta este frumoasă și însorită, devine o destinație de vacanță din ce în ce mai populară printre turiștii români, cred că am atins fiecare dintre cele 27 de state membre ale UE, în afară de România”, a mai spus Isărescu.

 

 

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed