Un an fără marele Ivan Patzaichin! A fost numit cel mai mare canoist de pe planetă. Va fi comemorat la Tulcea, în cadrul festivalului său

0

A trecut un an de la fulgerătoarea moarte a legendarului canoist Ivan Patzaichin. Cvatruplu campion olimpic s-a stins din viață la 71 de ani, pe patul de spital, în urma unei lungi suferințe provocate de o boală incurabilă.

”Ivan a fost cel mai mare canoist de pe planetă, a câștigat cele mai multe medalii’, spune Ioan Bîrlădeanu, președintele Federației Române de Kaiac Canoe. Patzaichin a ajutat la transformarea unui cătun de pescari din Delta Dunării – Mila – într-o pepinieră pentru campioni. Inspirați de exemplul lui, sute de tineri au luat vâslele și pagalele și aproximativ 20 dintre ei au devenit campioni olimpici, mondiali sau europeni”, a scris prestigioasa L’Equipe la moartea marelui Ivan Patzaichin, cel care în 1968 a câștigat prima medalie de aur la JO din Mexic.

Apoi încă trei medalii de aur și trei de argint la JO din 1972 (Munchen), 1980 (Moscova) și 1984 (Los Angeles), dar și alte nouă titluri mondiale. Din 1986 Ivan Patzaichin a devenit antrenor în lotul național (timp în care a reușit să câștige peste 100 de titluri) , iar din 1995 coordonator al lotului olimpic.

Un an fără marele Ivan Patzaichin. Astăzi, la Tulcea, începe ”Festivalul lui Ivan”

Astăzi, la un an de la dispariția multiplului campion Ivan Patzaichin, inițiatorii festivalului RowmaniaFEST (Festivalul Internațional al Bărcilor cu Vâsle, eveniment de referință pentru Tulcea și Delta Dunării) revin cu o nouă ediție care să-i onoreze memoria legendarului sportiv. Vineri, 9 septembrie se împlinesc 50 de ani de când Ivan Patzaichin câștiga medalia de aur la JO de la Munchen.

”Festivalul lui Ivan” începe pe faleză Dunării din Tulcea, și va continua prin Caravana Apele Unite ale României – o tură de vâslit în Delta Dunării, de la Tulcea la Mila 23 (6-8 septembrie)- și de alte două zile pline între 9-10 septembrie la Tulcea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.