Un buget central pentru zona euro?

0

Acest „sommet” este unul de „etapă”, arată Agenţia France Presse. Preşedintele în exerciţiu al Uniunii Europene i-a convocat pe şefii de stat şi de guvern ai celor 27, pentru a discuta despre perspectivele integrării economice, în condiţiile întăririi disciplinei bugetare şi instituirii unor noi mecanisme de solidaritate. Altfel spus, o întâlnire destinată să găsească noi piste în privinţa construcţiei europene, într-un moment când acest edificiu comun a fost greu încercat de criza datoriei publice şi de numeroasele divergenţe care au apărut în sânul Uniunii.

 

În materie de divergenţe, ele ar putea să persiste, dar la alt nivel. Ţările care nu fac parte din zona euro descoperă practic zi de zi că există două uniuni: pe de o parte, euroclubul care se dotează din ce în ce mai mult cu mecanisme şi structuri proprii, iar pe de altă parte, celelalte ţări care aşteaptă oarecum, unele extrem de prudente, să treacă la moneda unică euro, scriu cei de la RFI.ro.

 

Liderii zonei euro, de exemplu, vor discuta joi despre propunerea avansată de Herman Van Rompuy privind crearea unui buget central. O idee care seduce în principiu, arată comentatorii Agenţiei France Presse, deşi nu toate statele o concep în aceeaşi manieră. Londra vede în această propunere o ocazie providenţială pentru a-şi reduce partea de contribuţie. Berlinul o concepe mai degrabă ca pe o „capacitate bugetară” limitată, de natură să incite statele la reforme structurale. Parisul o vede ca pe un instrument de stimulare a spiritului de solidaritate în sânul Uniunii.

 

Dezbaterea este în orice caz deschisă şi probabil că va dura multă vreme, dat fiind apetitul europenilor de a despica firul în patru şi de a încerca întotdeauna să concilieze interesele naţionale cu cele general-europene.

 

Tot joi se va mai discuta despre perspectivele instaurării unei uniuni bancare, scenariu care prevede, însă, înainte de toate, crearea unui centru unic de supervizare a băncilor din zona euro.