Un eurodeputat spaniol critică ceea ce numeşte ‘dictatul german’ în UE

0

‘Germania a impus de trei ani un diagnostic şi un tratament dezastruoase’, prescriind ‘o supradoză de anemie bugetară’ care îi afectează ‘ pe cei mai slabi’, a spus eurodeputatul. El a mai afirmat că socialiştii europeni consideră că acest summit doreşte să prezinte pactul bugetar încheiat ca pe o uniune fiscală, dar realitatea este diferită, întrucât pentru a se ajunge la acest obiectiv este nevoie de creşterea prerogativelor Băncii Centrale Europene, de un adevărat guvern economic al UE şi de o armonizare fiscală în interiorul Uniunii.

 

În opinia sa, ‘se prezintă drept o uniune fiscală’ ceea ce nu este decât ‘un ansamblu de restricţii bugetare de o legitimitate juridică îndoielnică’ şi cu numeroase consecinţe negative pentru populaţie şi în special pentru cei mai defavorizaţi. Pentru eurodeputatul spaniol, rezultatul Consiliului European este ‘dezamăgitor’ pentru europenism, ‘nu doar prin conţinut ci şi prin metoda folosită’. Acestă metodă constă, potrivit lui Lopez Aguilar, în simple întâlniri bilaterale între cancelarul german, Angela Merkel şi preşedintele francez, Nicolas Sarkozy înaintea fiecărui summit european, la care liderul german impune o poziţie urmată de cel francez din raţiuni electorale.

 

Parlamentarul spaniol consideră că acest mod de lucru este contrar ‘abordării comunitare’ în procesul de luare a deciziilor în interiorul Uniunii şi afectează în plus ‘autonomia politicii’ ansamblului statelor membre. El mai afirmă că socialiştii europeni sunt convinşi că nu vom ieşi din criza actuală până când nu vom schimba ‘abordarea’.

 

În urma propunerilor formulate de Franţa şi Germania, liderii statelor membre în zona euro au convenit la ultimul Consiliu European asupra unui pact bugetar care urmează să fie definitivat până anul viitor în luna martie şi care prevede în special înăsprirea disciplinei bugetare. Statele membre ale Uniunii Europene care nu fac parte din zona euro (cu excepţia Marii Britanii care s-a opus categoric acordului) au anunţat că s-ar putea ralia acestui pact după consultarea Parlamentelor naţionale.