Un indian strânge bani pentru al doilea mare zăcământ de aur din Apuseni

Cetățeanul canadiano-indian Stan Bharti a strâns 3 milioane de dolari canadieni, adică 2,2 milioane de dolari americani, în urma unui plasament privat de acțiuni derulat de compania sa, Euro Sun Mining, pentru continuarea proiectului de exploatare a aurului de la Rovina, din Munții Apuseni. Inițial, compania a dorit să strângă 10 milioane de dolari canadieni însă ”condițiile dificile din piață” au revizuit intențiile Euro Sun Mining.

 

La finele anului trecut, Euro Sun Mining Inc. a anunțat, la bursa de la Toronto, finalizarea procesului de ratificare a permisului său de exploatare a aurului pentru proiectul Valea Rovinei . Ratificarea a fost semnată de Viorica Dăncilă la ședința de Guvern din 9 noiembrie. Rovina este al doilea cel mai mare zăcământ de aur din Europa iar proiectul minier este primul în care nu va fi implicat statul român. Cel mai mare zăcământ este tot la noi, la Roșia Montană.

 

În urmă cu patru ani, Agenția Națională pentru Resurse Minerale a acordatat o licență minieră pentru SAMAX România SRL (societate deținută 100% de Euro Sun Mining) pentru proiectul Valea Rovinei. Licența asigura menținerea activității miniere și permitea companiei să înceapă procesul de autorizare. Conform Legii Minelor, intrarea în vigoare a licenţei trebuia supusă cerinţei aprobării prin Hotărârii de Guvern.

 

În 2016, proiectul a rămas fără bani pentru că societatea mamă din Brazilia, Carpathian Gold, a acumulat datorii de peste 260 milioane de dolari în urma gestionării defectuoase a unui zăcământ din America de Sud. În 2016, Stan Bharti a devenit acționarul Carpathian Gold, iar numele companiei s-a schimbat în Euro Sun Mining.

 

Compania efectuează la Rovina evaluarea impactului social și asupra mediului precum și studiul de fezabilitate care va accelera proiectul Văii Rovinei în vederea adoptării unei decizii de exploatare. Producția estimată este de 196.000 uncii de aur, medie anuală, pe parcursul a 19 ani, cu primii cinci ani de producție în medie de 238.000 uncii anual. De asemenea, Valea Rovinei ar produce 49,4 milioane de lire sterline pe an. Compania se bazează pe o rată de producție de aproximativ 45.000 de tone pe zi. Studiul de fezabilitate va evalua o abordare scalabilă, pe etape, care vizează zone mai mari din depozit. Etapele vor începe cu exploatarea depozitului Colnic, cu o cantitate inițială de aproximativ 15.000 – 25.000 tone pe zi.

 

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed