x


 • EUR
  4.5975
  USD
  3.8945
 • 22° C
  Vremea
  Bucuresti
  Vant

  11 km/h
  Umiditate

  41%
  Presiune

  34033 hPa
string(8) "internet"

Un nou atac, posibil LUNI. “La mijloc sunt foarte mulţi bani”

Lumea se confruntă cu intensificarea ameninţării pe care o reprezintă atacurile cibernetice, după cel mai recent val care a afectat peste 200.000 de sisteme informatice din aproximativ 150 ţări. Este avertismentul dat de Rob Wainwright, directorul Europol, informează BBC News online.

Author: Cristina Popovici | Sursa: Money.ro | Publicat: 15.05.2017, 5:43 | Actualizat: 15.05.2017, 5:43

Experţii în securitate avertizează că un nou atac informatic major ar putea fi iminent

 

Şeful agenţiei UE pentru cooperare în materie de aplicare a legii a mai afimat că există temeri privind potenţiale noi atacuri cibernetice. Mai mulţi experţi în securitate cibernetică sunt de părere că un astfel de incident este iminent şi s-ar putea produce chiar luni.

 

Un tânăr cercetător britanic, cunoscut drept MalwareTech, care în mod accidental a găsit o soluţie de oprire a atacului cibernetic de vineri, estimează că “un nou (atac informatic) va fi lansat (…) foarte probabil chiar luni”.

 

“La mijloc sunt foarte mulţi bani, hackerii nu au niciun motiv să se oprească” 

 

MalwareTech, care a dorit să rămână anonim, a anunţat sâmbătă că a descoperit faptul că înregistrarea unui nume de domeniu web folosit de virusul de tip malware WannaCry va stopa răspândirea acestuia.

 

“L-am oprit pe acesta, însă altul va mai fi lansat şi nu va putea fi oprit”, a avertizat el. MalwareTech a indicat că hackerii ar putea actualiza codul virsului pentru a elimina breşa folosită de el pentru a stopa extinderea acestuia.

 

“Versiunea 1 a WannaCrypt a putut fi oprită, însă cel mai probabil în versiunea 2.0 această eroare va fi eliminată”, a adăugat MalwareTech, care a recomandat utilizatorilor să-şi actualizeze cât mai rapid sistemele de operare.

 

“La mijloc sunt foarte mulţi bani. (Hackerii) nu au niciun motiv să se oprească. Nu le-ar fi prea greu să modifice codul şi să încerce din nou”, a completat el.

 

O părere similiară are şi Darien Huss, un cercetător de la firma de securitate cibernetică Proofpoint.

 

“Suspectez că, având în vedere mediatizarea acestui incident, probabil deja sunt persoane care lucrează la utilizarea vulnerabilităţii folosită pentru răspândirea (virusului)”, a declarat Huss, care a precizat că se îndoieşte că vreun stat ar fi implicat în valul de atacuri cibernetice.

 

O serie de atacuri informatice au fost semnalate, vineri, în peste 100 de ţări, inclusiv în Marea Britanie, Statele Unite, China, Rusia, Spania, Italia şi Vietnam, dar şi în România. Atacurile cibernetice au afectat Serviciul Naţional Medical din Marea Britanie, Ministerul rus de Interne, compania spaniolă de telecomunicaţii Telefonica, firma americană de curierat FedEx, grupul francez Renault, NHS, Deutsche Bahn şi alte sute de companii şi instituţii din întreaga lume.

 

Au fost probleme mari la Departamentul britanic al Sănătăţii, numeroase spitale fiind afectate. Amber Rudd, ministrul britanic de Interne, a anunţat sâmbătă seara că problema a fost în cea mai mare parte rezolvată, însă unele unităţi spitaliceşti din Regat continuă să se confrunte cu dificultăţi de ordin tehnic.

 

Atacurile au fost lansate cu virus informatic care blochează computerele şi solicită plăţi pentru deblocare în moneda virtuală Bitcoin. Experţii în tehnologie informaţională încearcă să afle dacă atacurile au fost lansate de un singur grup de hackeri.

 

Virusul de tip malware a fost lansat în luna aprilie de un grup de hackeri intitulat Shadow Brokers, care susţine că descoperit o breşă de securitate menţionată în documentele NSA, dezvăluite de WikiLeaks, potrivit Kaspersky.