Un nou record pentru aur. Cât costă un gram

Aurul crește! Metalul prețios atinge un nou record. Este cea mai mare cotaţie din istoria României pentru gramul de aur, 312,9021 lei. Precedentul record a fost atins ieri, 306,7709 de lei pentru un gram. Pe piețele internaționale cotația unciei de aur a ajuns la 2.125 de dolari.

După cum spun surse oficiale din mediul de tranzacționare al metalului galben, agitația din jurul prețului aurului este la nivel mondial și se datorează faptului că prețul unciei de aur a depășit pragul psihologic de 2.070 dolari, scrie economica.net. Marți, 5 martie 2024, prețul metalului galben a ajuns la 2.125 dolari pe uncie, iar scorul de 2.500 de dolari pe uncia de aur nu este exclus la nivelul anului 2024, dacă escaladează conflictele militare, iar băncile centrale continuă să țină dobânzile sus de frica inflației.

De altfel, isteria creșterii prețului metalului galben a fost dictată de nesiguranța investitorilor care, pe lângă conflictele militare existente în diverse colțuri ale lumii, se simt inconfortabil și cu inflația care refuză să scadă la nivel mondial și cu deciziile nehotărâte ale băncilor centrale, în special FED, de a scădea dobânzile. De altfel, pentru 2024 se așteaptă oricum o mișcare mai de amploare pe piața aurului după cei circa 10 ani de stagnare.

Cererea globală de aur a înregistrat o creștere de 3% în 2023, comparat cu 2022, conform datelor Consiliului Mondial al Aurului. Această creștere a fost impulsionată de tensiuni geopolitice (continuarea războiului din Ucraina, și ulterior izbucnirea conflictului armat din Fâșia Gaza), de o perioadă încă inflaționistă, dobânzi la niveluri record, și inclusiv o panică a sistemului bancar de la începutul anului.

Preţul futures al aurului a crescut cu aproximativ 8% în 2023, pe pieţele externe, iar experţii consideră că perspectivele de continuare a avansului sunt solide, chiar dacă apetitul pentru risc al investitorilor în acţiuni s-a îmbunătăţit, arată o analiză publicată de mintgenie.livemint.com.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed