Un petrolier rus polueaza Marea Neagra cu 1.300 de tone de titei

0
Un petrolier rus polueaza Marea Neagra cu 1.300 de tone de titei

Petrolierul, apartinand companiei ruse Volganeft, era ancorat in momentul in care s-a rupt in doua. Partea din fata a inceput sa pluteasca in deriva, potrivit filialei regionale a Ministerului rus pentru Situatii de Urgenta.

“Marinarii sunt in partea din spate, care nu este in deriva, cea unde se afla motorul”, a declarat un purtator de cuvant al ministerului, citat de NewsIn. Accidentul s-a produs in zorii zilei de ieri, in jurul orei 4.45 – ora Moscovei, 3.45 – ora Romaniei.

Viata celor 13 membri ai echipajului nu a fost in pericol, singura problema fiind ca echipele de salvare au intervenit cu intarziere, din cauza conditiilor meteo dificile. Autoritatile ruse au declarat ca, data fiind cantitatea de pacura deversata in mare, se poate vorbi despre un “dezastru ecologic grav”. “S-ar putea sa ne ia cativa ani sa rezolvam aceasta problema. Pacura este o substanta grea si acum s-a asezat pe fundul marii”, a avertizat un specialist rus.

In ceea ce priveste cealalta deversare, a circa 2.000 tone de sulf, care a avut loc, aproape concomitent, in Portul Kavkaz, in urma scufundarii a trei cargouri in timpul aceleiasi furtuni, specialistii au aratat ca este vorba despre o substanta chimica inerta. Acestia si-au exprimat speranta ca substanta respectiva nu va forma in combinatie cu apa substante periculoase pentru om.

Conditiile meteorologice au continuat sa se degradeze pe parcursul zilei de ieri, asteptandu-se ca rafalele de vant sa atinga pana la 125 km/h. Mai mult, meteorologii au avertizat ca vremea va ramane nefavorabila si in urmatoarele trei zile.

Petrolierul Volganeft-139, care s-a rupt in doua, producand deversarea a 1.300 tone de pacura in Marea Neagra, se indrepta dinspre Portul Azov catre regiunea rusa Rostov, cu 4.000 tone de pacura la bord. Construit in 1978, acesta fusese, initial, destinat circulatiei fluviale, nu maritime.