Un submarin nuclear a explodat la Mumbai, India

Cauza exploziei este necunoscută”, a declarat purtătorul de cuvânt Narendra Kumar Vispute, adăugând că echipele de intervenţie căutau cele 18 persoane aflate la bord.

 

Televiziunea NDTV a difuzat imagini neclare ale unei explozii puternice, la scurt timp după miezul nopţii, cu cerul cuprins de flăcări deasupra şantierului naval.

 

Au fost trimişi scafandri apentru a-i găsi pe oamenii ce lipseau la apel după ce focul a fost stins, a adăugat purtătorul de cuvânt. „Nu avem victime confirmate pentru moment”.

 

INS Sindhu Rakshak, abia renovat şi modernizat în Rusia, s-a scufundat parţial şi „numai o porţiune /a vasului/ a rămas vizibilă la suprafaţă”, potrivit unui comunicat al armatei.

 

Accidentul a avut loc la câteva zile după anunţul lansării primului portavion proiectat şi construit în India şi începerea testelor pentru primul submarin nuclear indian.

India investeşte miliarde de dolari în modernizarea echipamentului militar, din care o mare parte datează din perioada Uniunii Sovietice.

 

Submarinul a fost vândut de Rusia în 1997 şi nu este dotat cu echipamentele cele mai moderne cu care sunt prevăzute navele moderne, a declarat pentru AFP Rahul Bedi, un expert în domeniul apărării la revista de specialitate Jane’s.

 

Aceste tipuri de nave „nu au ieşire de siguranţă în caz de accident, spre deosebire de submarinele moderne”, a declarat el. „Principala grijă în cazul submarinelor din India este pierderea rapidă a capacităţii lor. Cred că din 14 submarine cu propulsie diesel-electrică, doar 12 sunt operaţionale”, a adăugat el. „Este un handicap important pentru operaţiunile Marinei indiene”, a apreciat expertul.

 

În februarie 2010, un incendiu a izbucnit la bordul aceluiaşi submarin, în timp ce se afla la chei, la Visakhapatnam, în statul Andhra Pradesh (sud), omorând un marinar în vârstă de 24 de ani.

 

Şantierul naval de la Mumbay datează din peroada colonială şi are aproximativ 10.000 de angajaţi. Nu se ştia dacă incendiul a avariat alte submarine sau nave aflate în apropierea submarinului.

 

Armata a anunţat că a deschis o anchetă asupra accidentului. Perimetrul exploziei a fost închis publicului şi presei.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed