Un summit decisiv pentru un NATO divizat

0

Relatiile dintre Moscova si Washington se afla intr-un punct critic, din cauza planurilor SUA de a amplasa scutul antiracheta in Europa de Est. In plus, sprijinul acordat de Casa Alba Georgiei si Ucrainei, pentru integrarea in NATO, a suparat Kremlinul la maximum.

Presedintele rus, Vladimir Putin, va participa la acest summit (primul la care vine din 2002 incoace) si va sta de vorba cu George W. Bush.

Cei doi lideri spun ca sunt dispusi la compromis si vor sa ajunga la un acord convenabil pentru toata lumea.

Analistii cred, insa, ca vizita lui Putin la Bucuresti e mai mult una “de intimidare” si nu va avea rezultate spectaculoase. O alta problema care va ingreuna discutiile de la summit este recenta declaratie de independenta a provinciei Kosovo. SUA si majoritatea statelor occidentale sprijina aceasta independenta, si au recunoscut deja Kosovo, ca tara de sine statatoare.

Exista, insa, cateva state din NATO si UE, printre care si Romania, care resping vehement ideea separarii. La randul sau, Rusia contesta aprig independenta Kosovo, despre care spune ca e ilegala.

Moscova a amenintat chiar ca va ajuta regiunile separatiste din Georgia (Abhazia si Osetia de Sud) sa faca demersuri de desprindere, daca Occidentul isi schimba

atitudinea. Independenta provinciei Kosovo a aruncat Serbia intr-o grava criza politica. Premierul Vojislav Kostunica a demisionat, iar sarbii se pregatesc acum pentru alegeri anticipate. In aceste conditii, Belgradul a decis sa-l trimita la summitul NATO doar pe ministrul de Externe, Vuk Jeremic.

Operatiunea NATO din Afganistan va fi o alta problema spinoasa ce se va discuta la Bucuresti. In timpul convorbirilor, liderii Aliantei vor incerca sa convinga statele membre sa-si sporeasca participarea militara in zona.

Planuri
La intrunirea de la Bucuresti s-ar putea putea lua decizia extinderii pe mai departe a Alintei Nord-Atlantice