Unde s-a interzis publicitatea în presă a jocurilor de noroc

0

S-a interzis publicitatea jocurilor de noroc. Parlamentarii bulgari au adoptat în unanimitate și fără dezbateri amendamentele la Legea jocurilor de noroc, interzicând publicitatea acestora în mass-media, conform rapoartelor postului național de radio din Bulgaria (BNR), potrivit G4Media.

Legea adoptată, aplicabilă în 3 zile de la promulgare

Interdicția acoperă și locurile publice, inclusiv fațadele clădirilor, lucrările tipărite și mediile electronice, inclusiv paginile de internet, deținute de stat și municipalitate, cu excepția panourilor publicitare.

Legea adoptată ieri intră în vigoare la 3 zile de la apariția ei în Monitorul Oficial (în România, termenul este de 10 zile de la publicarea în MO, iar înainte merge la promulgare la președinte).

Deputații nu au acceptat opiniile și observațiile formulate de numeroase organizații din industria media și operatori de jocuri de noroc.

Toate au reamintit că restricția publicității la jocurile de noroc va duce la creșterea activității site-urilor fără licență, precum și la o reducere a capacității de colectare de taxe din partea statului.

Federațiile sportive se opun / Posturile de radio și TV cer discuții cu legiuitorul
De asemenea, federațiile sportive s-au declarat împotriva schimbărilor, deoarece vor pierde sponsori și finanțare pentru sport.

Posturile de radio și televiziune bulgare au cerut o discuție cu legiuitorul, argumentând că interzicerea totală a publicității pentru jocuri de noroc nu este soluția ideală.

Totodată, parlamentarii au decis, tot în a doua lectură, să interzică deschiderea sălilor de jocuri doar în regiunile cu peste 10.000 de locuitori (inițial, bariera fusese convenită la 5.000 de locuitori).

Decizia a fost luată cu 198 de voturi „pentru”, 0 „împotrivă” și 0 „abțineri”.

Modificările aduse Legii jocurilor de noroc permit reclamele doar pe panouri publicitare și în încăperi, dar departe de școli sau facilități sportive.

Mai mult, pentru a obține licența, sala de jocuri trebuie să fie situată la cel puțin 300 de metri de locurile interzise, ​​inclusiv instituții de învățământ.

Stațiunile, exceptate

Nu vor exista săli de jocuri în localitățile cu mai puțin de 10.000 de locuitori, dar acest lucru nu se aplică stațiunilor și zonelor de graniță.

Regula prevede ca 10% din suprafața fiecărei reclame să fie ocupată de cuvintele „jocurile de noroc implică riscul de dependență”.

Investitorul în jocuri de noroc trebuie să plătească și un comision responsabil din punct de vedere social, care pentru pariurile online va fi de 100.000 BGN, iar bonusurile pentru publicitate scad și ele.

50% din contribuția plătită de operatorii de jocuri de noroc va merge către Ministerul Sănătății pentru îngrijirea și terapia dependenților de jocuri de noroc.

Odată cu modificările s-a mai acceptat ca persoanele din registru care beneficiază de ajutor social să nu aibă acces la sălile de jocuri și nici să aibă opțiunea de a se dezabona din registru, dacă primesc ajutor social.

Software pentru a controla timpul de joc

De asemenea, a fost adoptată introducerea software-ului pentru a garanta timp maxim de joc pe paginile de internet ale operatorilor de jocuri.

Obligația este, de asemenea, introdusă în sălile de jocuri și cazinourile de jocuri de a plăti imediat câștigurile de până la 10.000 BGN în numerar, iar restul până în următoarea zi lucrătoare.

Investitorii în jocuri de noroc au o perioadă de 3 ani pentru a implementa modificările impuse.

Oricine publică, difuzează sau distribuie reclame pentru jocuri de noroc este pedepsit cu amendă de la 30.000 la 50.000 BGN sau cu amendă de la 5.000 la 10.000 BGN.

Consiliul Media Electronică va supraveghea conținutul publicitar și, în caz de încălcări, va sesiza Agenția Națională de Venituri.

În cazul unei încălcări, directorul executiv al ANR sesizează organizatorul despre neregulă și îi acordă un termen de o lună pentru a pune capăt ilegalității și pentru a elimina consecințele.

Pedepsele vor fi graduale. În cazul primei încălcări, amenda va fi de 5.000 BGN, în a doua încălcare, 20.000 BGN și în a treia, revocarea licenței.