Ungaria negociază un nou acord cu FMI şi UE

0

Ungaria are nevoie să-şi protejeze suveranitatea pentru a-şi asigura creşterea, astfel încât să poată continua să se finanţeze din pieţe, lucru care este îngreunat de criza persistentă a zonei euro, a spus ministerul, citat de Portfolio.hu.

 

„Prin urmare, un nou acord cu FMI ajustat la o economie care este deja adaptată la propriile noastre interese poate fi un instrument util pentru noi”, a adăugat acesta. Ministerul a subliniat că, spre deosebire de acordul anterior aceasta va „creşte independenţa economico-financiară a ţării”.

 

În urma anunţului privind noul acord stand-by, forintul s-a apreciat cu 2% în raport cu moneda europeană.

 

În urmă cu doar trei zile, luni, Peter Szijjarto, purtător de cuvânt al premierului Viktor Orban a declarat într-un interviu acordat postului public de televiziune „M1”, că Ungaria nu are nevoie de un acord stand-by cu Fondul Monetar Internaţional (FMI).

 

Peter Szijjarto a dat asigurări că Ungaria se finanţează singură de pe pieţe şi se descurcă fără ajutorul FMI. El a respins apelul opoziţiei de a negocia un acord cu FMI, declarând că dezbaterea asupra acestui subiect a avut loc anul trecut.

 

„Nu vrem niciun fel de măsuri dictate guvernului de la Budapesta de o organizaţie financiară internaţională şi forţarea unor măsuri de austeritate”, a afirmat purtătorul de cuvânt al premierului Viktor Orban. În schimb, a adăugat oficialul, guvernul a decis să adopte o politică economică credibilă şi transparentă, iar Ungaria s-a arătat a fi capabilă să se finanţeze singură de pe pieţe.

 

Pentru prima dată din 2004, a explicat Szijjarto, Ungaria a reuşit să ajungă la un deficit sub 3% din PIB, doar Suedia şi Ungaria reuşind să obţină în UE o astfel de reducere a deficitului.

 

În 2008, Ungaria a devenit prima ţară din Uniunea Europeană care a cerut un împrumut de urgenţă de la FMI în timpul crizei financiare globale. Budapesta a întrerupt însă relaţiile cu FMI în 2010 după ce actualul guvern de centru-dreapta a fost numit în funcţie.

 

Decizia Strandard & Poor’s de a retrograda perspectiva ratingului Ungariei („BBB minus”‘ cu perspectivă negativă) la „sub supraveghere cu implicaţii negative” înseamnă că o coborâre în categoria junk este iminentă, fiind posibil să aibă loc chiar luna viitoare, au declarat luni analiştii de la Nomura.

 

Decizia de vineri a S&P a venit imediat după ce o altă mare agenţie de evaluare, Fitch Ratings, a retrogradat perspectiva pentru ratingul „BBB minus” atribuit Ungariei la negativă de la stabilă.

 

Analistul Nomura, Attard Montalto, crede că o retrogradare a Ungariei din partea Fitch este posibilă în vară în timp ce în cazul Moody’s acest lucru este posibil în luna decembrie a acestui an sau în luna ianuarie 2012.