Unic în lume: La noi, concertele indoor sunt considerate mai sigure decât cele din exterior

Industria de spectacole și evenimente din România funcționează în această perioadă după o serie de norme incoerente și neadaptate contextului actual, care nu au în vedere specificul și complexitatea acestei industrii, susțin reprezentanții Asociației lucrătorilor în industria Spectacolelor din România.

Concret, „măsurile de relaxare” despre care se discută în aceste zile înseamnă că la o incidența de sub 3 cazuri/1000 de locuitori, se pot organiza evenimente la interior NU și în exterior.  Adică, în România, evenimentele la interior sunt mai sigure decât cele la exterior – caz unic în lume, afirmă oficialii ALIS. 

 

 

În acest moment, situația se prezintă astfel:

  1. Industria de spectacole și evenimente funcționează încă după un set de norme formulate în luna octombrie 2020, într-o perioadă de recorduri negative de infectări și fără vaccin;
  2. Aceste norme permit – în mod paradoxal – organizarea unor evenimente la interior (în teatre, spații închise) și le interzic pe cele la exterior (demonstrat, mult mai sigure) – la o incidență a cazurilor de sub 3 cazuri/1000 de locuitori;
  3. Spațiile în care pot avea loc evenimente la interior sunt considerate doar teatrele și casele de cultură. Sălile polivalente, de exemplu, nu intră în categoria spațiilor culturale și nu pot găzdui evenimente.
  4. În momentul la care vorbim, toate orașele mari din țară (București, Cluj, Timișoara, Iași etc.) se află sub incidența de 3 cazuri/1000 de locuitori, dar evenimente se pot organiza doar la interior, nu și în aer liber.

Propunerile artiștilor

Ca să nu mai fie nimeni surprins, suțin cei de la ALIS, se propune următoarea soluție inovatoare: să se adopte, după doar jumătate de an, un set de norme coerente care chiar să țină cont de părerea unor oameni care lucrează în acest sector, să ofere predictibilitate pentru întreg acest domeniu și să pregătească, în mod real, nu declarativ, întoarcerea la o oarecare normalitate. ”Și mai propunem un lucru: să nu uităm de cele peste 8 luni de discuții despre schemele de ajutor de stat, despre indemnizații, despre compensații și despre sprijinul acordat unor oameni și companii a căror activitate a fost restricționată de mai bine de un an. În final, tot ca să nu luăm pe nimeni prin surprindere, anunțăm de pe acum că ne asumăm noi responsabilitatea de a organiza un „eveniment-pilot” în aer liber, în fața Ministerului, a Guvernului și în alte spații neconvenționale, în care să spunem mai pe înțelesul tuturor ce am spus deja în repetate rânduri: vrem norme coerente și măsuri de sprijin adaptate unei industrii care aduce României enorme beneficii de imagine, financiare, sociale. Norme și măsuri concrete, NU un șir nesfârșit de improvizații”, au conchis ce de la ALIS.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed