UNPR şi sindicatele ar putea semna un protocol scris privind principalele revendicări sociale

0

„Am prezentat setul de cinci revendicări pe care le susţin toate confederaţiile sindicale şi, sigur, nu ne aşteptam la nişte soluţii imediate, dar am fost plăcut surprinşi să constatăm cu UNPR are disponibilitatea de a avea un angajament scris cu centralele sindicale în ce priveşte soluţiile la cele cinci mari probleme pe care le au sindicatele, şi anume la valoarea salariului minim pe economie, la felul în care se va recupera procentul de 25% pierdut de bugetari ca urmare a măsurilor de austeritate, de asemenea în ceea ce priveşte protecţia codului muncii şi a negocierilor colective”, a declarat marţi, la finalul unei întrevederi dintre principalele centrale sindicale şi liderii UNPR.

Petcu a apreciat că sindicatele ar putea primi sprijin din partea UNPR şi în ce priveşte Legea pensiilor, în sensul modificării şi altor prevederi înafară de cele referitoare la vârsta de pensionare.

„Am convenit ca până în data de 22 să ne reîntâlnim pentru a vedea în ce măsură soluţiile propuse de UNPR pot să stea la baza unei colaborări pe termen lung. Noi am solicitat un salariu minim de 750 de lei, domniile lor spun că este posibil să ne apropiem de o valoare care să depăşească oferta guvernamentală, din punct de vedere al recuperării procentului de 25% se vorbeşte explicit de o abordare pe fondul de salarii şi de negocieri pe domeniile de activitate cu ordonatorii principali de credite iar din punct de vedere al pensiilor cred că trebuie să existe o consultare nu numai în interiorul UNPR, dar şi în coaliţia de guvernare”, a mai precizat Petcu.

La rândul său, preşedintele UNPR Marian Sârbu a precizat că formaţiunea pe care o conduce sprijină sindicatele în ce priveşte siguranţa contractului individual de muncă şi o temperare a dorinţei mediului de afaceri de a modifica substanţial codul muncii.

„Şi în privinţa salariului minim avem un punct comun în ce priveşte corespondenţa dintre salariul minim şi coeficientul unu din Legea salarizării unice”, a mai spus Sârbu care, în cadrul întâlnirii, a apreciat că salariul minim oferit de Guvern, de 640 de lei, este prea mic, şi că UNPR va încerca să obţină creşterea sa.

Întrebat cum se va împăca UNPR cu coaliţia având în vedere că Guvernul a respins până acum revendicările sindicaliştilor, Sârbu a precizat că situaţii de acest tip- opinii divergente- se întâlnesc cam peste tot unde se guvernează în coaliţie. El a arătat că în cazul în care UNPR va semna un protocol de colaborare cu sindicatele, revendicările acestora vor deveni parte a identităţii politice a UNPR, iar formaţiunea va încerca să-şi prezinte argumentele în coaliţie.

„Îi vom convinge pe colegii de coalţie cu aceleaşi argumente cu care i-am convins când a fost vorba de menţinerea pensiei sociale minime sau a salariului minim. Cu argumente care ţin de reaţionalitate, inclusiv de sustenabilitate, totuşi nu suntem aventurieri politici”, a spus Sârbu.

El a precizat însă, răspunzând unei întrebări a presei, că UNPR nu ar duce aceste argumente până la ieşirea de la guvernare, arătând că este nevoie şi de stabilitate politică.  „În acest moment răspunsul meu este nu. Credem că stabilitatea politică şi socială şi care să asigure o revenire economică nu se poate face în acest moment prin rupturi. Dimpotrivă, dacă coaliţia îşi va consolida stabilitatea acceptând însă şi o parte din revendicările sindicale şi evitând o posibilă fractură socială, va fi cu atât mai bine şi probabil în condiţiile acestea ar avea şansa să-şi ducă mandatul până la capăt”, a explicat el.

Discuţiile dintre sindicate şi UNPR au vizat principalele revendicări ale sindicaliştilor, dar au mers şi către acle subiecte, inclusiv politizarea unităţilor cu capital majoritar de stat. Sârbu a precizat că acest subiect a fost discutat inclusiv la Cotroceni, preşedintele semnalând şi el pericolul pe care îl reprezintă politizarea excesivă. El le-a sugerat sindicaliştilor să lucreze alături de UNPR la un pachet privind depolitizarea în structurile de stat, arătând că un proces care s-a întins pe ani de zile nu poate fi eradicat imediat.

Sindicaliştii s-au plâns UNPR şi de Codul dialogului social elaborat de Guvern şi remis sindicatalor cu patru zile în urmă.