Următoarea evaluare a FMI, la începutul lui 2015

Proiectul de buget pe 2015 ar putea fi analizat însă cu partenerii internaţionali la sfârşitul lunii noiembrie 2014, la Bucureşti, cu ocazia unor discuţii tehnice.

 

Ministrul Finanţelor aduce, de asemenea, o serie de precizări referitoare la rectificarea bugetară, aprobată recent de Guvern, şi prezintă o serie de date referitoare la colectarea principalelor venituri bugetare în primele nouă luni, declarându-se mulţumită de activitatea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) şi a Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală (DGAF).


Care este, în acest moment, relaţia României cu instituţiile financiare internaţionale şi care au fost principalele teme de discuţie cu ocazia recentelor întâlniri de la Bruxelles?


Ioana-Maria Petrescu: Avem un acord preventiv cu Fondul Monetar Internaţional /FMI/, Comisia Europeană /CE/ şi Banca Mondială /BM/, acest lucru nu s-a schimbat, avem o relaţie foarte bună. Am continuat discuţiile tehnice cu ei, am avut discuţii tehnice şi la sfârşitul lunii iulie, am avut o discuţie informală la Bruxelles acum câteva săptămâni, a fost o discuţie informală pentru că ei au o politică să nu se implice în campanie electorală, să nu fie interpretat nimic politic din ceea ce fac. Şi atunci au preferat să nu fie o misiune oficială de evaluare acum înainte de alegeri, dar să avem discuţii tehnice în afara ţării. Am discutat despre rectificarea bugetară, am vrut să ştie care sunt încasările până acum, cum prognozăm veniturile în viitor, de unde vom acoperi impactul contabil al reducerii CAS, care a intrat în vigoare de la 1 octombrie, am discutat de ţinta de deficit bugetar, să ne menţinem în ţinta de deficit bugetar care a fost agreată cu ei. Am discutat şi de alte reforme structurale la care ne-am angajat în ultima scrisoare de intenţie semnată cu ei, de reforma în aplicarea managementului privat la companiile de stat, au fost discuţii foarte tehnice şi aplicate şi, spun eu, foarte fructuoase.


Care a fost poziţia FMI vizavi de rectificarea bugetară, pe care Guvernul a aprobat-o recent, care a inclus şi reducerea CAS cu 5 puncte procentuale?


Ioana-Maria Petrescu: În primul rând vreau să fie foarte clar că, din punctul meu de vedere, FMI şi CE nu reprezintă un şef căruia să-i dăm raportul, ci sunt parteneri cu care ne sfătuim pe reforme structurale, pe reforme fiscale. Din punctul de vedere al CAS, vreau să fie extrem de clar că şi FMI şi CE şi noi credem că este o măsură structurală extrem de bună. Nimeni nu a avut o altă opinie decât asta. Ceea ce am discutat în iunie a fost şi modalitatea de acoperire a acelui gol contabil care a rezultat din reducerea CAS cu 5 puncte procentuale, unde am fost extrem de fermă că nu sunt de acord ca o reducere a fiscalităţii să fie complementată cu altă creştere de taxe. Am fost foarte fermă pe acest lucru şi acest lucru nu s-a întâmplat, după cum ştiţi. Aici ne-am despărţit un pic la opinii, dar încă o dată suntem de acord că este o măsură bună structurală şi îmi pare extrem de bine că a intrat în vigoare de la 1 octombrie, cu ajutorul Parlamentului, şi cred că va fi o măsură care va avea efecte benefice asupra mediului de afaceri, mai ales că nu este dublată de taxe pe mediul de afaceri.


Întâlnirile de la Bruxelles au reprezentat un schimb informal de opinii. Când ar putea avea loc o nouă evaluare oficială a FMI a acordului cu România?


Ioana-Maria Petrescu: Ceea ce pot să vă spun este că am avut discuţii cu ei pe acest subiect, există o dorinţă şi din partea mea şi din partea premierului ca FMI să se întoarcă într-o vizită oficială, într-o vizită de evaluare. Una dintre opţiuni care a fost discutată este ca ei să se întoarcă la sfârşitul lui noiembrie, începutul lui decembrie, posibil pentru o altă discuţie tehnică, probabil pe bugetul pe 2015, pentru ca apoi o evaluare formală să fie poate la începutul anului viitor, cu posibil un nou Guvern. Şi asta vine direct din politica FMI de a nu scrie şi semna o scrisoare de intenţie cu un guvern intermediar. Dacă ei simt că este posibilitatea să se schimbe Guvernul după alegeri, atunci nu ar vrea să semneze o scrisoare de intenţie, să spunem la sfârşitul lui noiembrie, dacă va exista un nou Guvern câteva săptămâni mai târziu. Încă discutăm date şi posibile alternative, dar asta a fost una din posibilităţile pe care le-am discutat la Bruxelles.


Posibila vizită a FMI la sfârşitul lunii noiembrie va fi la nivel de experţi sau va veni şi şefa Misiunii FMI?


Ioana-Maria Petrescu: Este posibil să vină şi şefa Misiunii. Ideea era să nu fie o evaluare oficială pentru că aceea se termină cu semnarea unei scrisori de intenţie şi atunci este preferabil ca acea scrisoare să fie semnată de miniştrii noi, de preşedintele nou şi atunci este bine să fie noul Guvern în funcţie în momentul când ea este semnată.

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed