Urmează consolidarea. Vor rămâne cinci-şase bănci universale

0

Pe termen mediu, după ieşirea din criză, Gelin consideră că sistemul bancar local va intra într-o fază de consolidare, la finele căreia vor mai rămâne pe piaţă doar cinci-şase bănci universale şi câteva instituţii de credit de nişă. “Cred că sunt prea multe bănci în România pentru dimensiunea acestei pieţe. Astăzi există bănci care sunt de vânzare, dar nu le cumpără nimeni. Este un moment prost pentru consolidare, pentru că nu sunt cumpărători, iar preţurile au scăzut. Cred că în România, ca de altfel şi în alte ţări din Europa, va exista o fază de consolidare, destul de importantă, care va începe probabil în anul 2011”, spune Patrick Gelin. Pentru anul viitor, şeful BRD-SocGen spune că va rămâne scăzută cererea de credite, întrucât populaţia este prea îndatorată. “S-au acordat prea multe credite pentru consum între anii 2004 şi 2008. Sistemul bancar din România va trebui să digere efectele acestor credite, dintre care unele sunt neperformante”, consideră Gelin.

Şeful BRD-SocGen spune că partea cea mai mare a creditelor neperformante înregistrată de băncile locale provine de la clienţii persoane fizice şi de la întreprinderile mici şi mijlocii.

“Nu văd un reviriment al creditării pentru aceste categorii de clienţi în 2010. În ceea ce priveşte IMM-urile mari, care încă sunt performante şi pot funcţiona, totul depinde de relansarea economiei în 2010.

Dacă se va întâmpla acest lucru, probabil că aceste companii vor reîncepe să solicite împrumuturi. Dacă nu, situaţia va fi ca şi în 2009, iar băncile nu vor face decât să reînnoiască liniile de finanţare existente", estimează Gelin.

În ceea ce priveşte companiile mari, el spune că multe dintre acestea şi-au amânat investiţiile programate pentru 2009. Aceeaşi relansare economică ar putea dezmorţi investiţiile, dar este posibil ca acest lucru să se producă în 2011. “În 2010 vom vedea însă o cerere destul de mare, care va veni din sectorul public”, subliniază Gelin.

Potrivit acestuia, anul viitor nu va aduce, din păcate, investiţii legate de fondurile europene. “Va lua ceva mai mult timp până ce viitorul guvern se va aşeza, până când vor fi definite şi identificate nişte priorităţi, până când proiectele vor fi validate. Acest lucru va lua mult timp, iar efectele vor începe să se vadă, probabil, abia spre sfârşitul anului 2010 şi în 2011”, spune şeful subsidiarei Societe Generale în România.

România văzută de expaţi

“Această ţară are un potenţial de dezvoltare considerabil. Nu este doar opinia mea, ci şi a altor şefi de mari companii internaţionale. Toată lumea este optimistă pe termen lung şi crede că, într-un orizont de cinci-zece ani, România se va integra în mod progresiv în Uniunea Europeană, iar lucrurile se vor schimba în toate domeniile. Dar să nu uităm de slăbiciunea României, ce rezultă din capacitatea administrativă şi din instabilitatea politică, factori care întârzie dezvoltarea ţării. Riscul pentru România este cel al întârzierii. Adică ratarea anului 2010 ca moment al ieşirii din criză şi amânarea acestuia pentru 2011 sau 2012”, consideră Gelin.

Bilanţul celor opt ani petrecuţi în România

“Bilanţul pe care îl fac după aceşti ani petrecuţi în România este complet pozitiv. Singurul lucru care nu îmi place şi la care m-am adaptat cu destulă greutate este lipsa de viziune pe termen mediu. În România există o cultură a termenului scurt şi în viaţa de zi cu zi, dar şi în ceea ce priveşte marile decizii. Acesta este lucrul care nu mi-a plăcut. Şi la noi în bancă am făcut eforturi, astfel încât să facem echipa să gândească pe termen mediu şi lung. Şi viaţa unei mari companii, ca şi viaţa unei ţări, trebuie să aibă o viziune pe termen mediu şi lung. Societe Generale lansează acum un plan pentru anul 2015, care va constitui un reper, o referinţă pentru toţi angajaţii băncii, cu toate etapele prin care trebuie să trecem pentru a atinge obiectivele stabilite pentru 2015”, mai spune Gelin. Acesta va fi înlocuit, de la 1 ianuarie 2010, de Guy Poupet, numit de francezii de la Societe Generale, care deţin pachetul majoritar al băncii din România. Gelin conduce BRD din 2001, în calitate de director general, funcţie pe care a cumulat-o în octombrie 2004 cu cea de preşedinte al Consiliului de Administraţie. Gelin l-a înlocuit la conducerea BRD pe Bernard Caussignac. Banca anunţa recent că, sub conducerea lui Patrick Gelin, profitul net al instituţiei s-a majorat de peste nouă ori, în şase ani. BRD-Groupe Societe Generale este cea de-a doua bancă din România după totalul activelor (49,6 miliarde de lei) şi are cea de-a doua capitalizare bursieră la BVB.

Principalul risc de gestionat pentru România

“Cheia, după părerea mea, o reprezintă capacitatea administrativă şi cea politică. Dacă ne uităm la infrastructură, de exemplu. Este un subiect cunoscut de toată lumea. Toţi oamenii politici, în campaniile electorale, se folosesc de acest aspect. Nu este normal ca, în opt-nouă ani, să se construiască un număr atât de mic de kilometri de autostradă. Acest lucru rezultă din capacitatea administrativă şi politică, şi nu din lipsa banilor, pentru că aceştia există”, consideră Gelin.