Valeria Slavu, medic cardiolog: „Corectarea stilului de viață reduce considerabil riscul cardiovascular”

0

Bolile cardiovasculare (BCV) reprezintă principala cauză de deces la nivel global, cu aproximativ 18 milioane de victime în fiecare an, după cum arată datele Organizației Mondiale a Sănătății. Mai mult, patru din cinci decese sunt produse în urma unui infarct miocardic sau accident vascular cerebral, iar o treime din aceste decese apar prematur la persoanele sub 70 de ani. Cum stă România? Și în țara noastră bolile de inimă sunt în continuare principala cauză de deces, 1 din 4 români fiind în evidențele medicilor de familie cu o boală cardiovasculară.

De ce aceste statistici alarmante când 80% din afecțiunile cardiovasculare ar putea fi prevenite? Pentru că ignorăm sfaturile medicilor cu privire la trei obiceiuri legate de stilul de viață: alimentația, sportul și fumatul.

„Cele mai multe cazuri de boli cardiovasculare apar din cauza factorilor de risc comportamentali. Ne referim la alimentația nesănătoasă, sedentarismul, fumatul, consumul excesiv de alcool, factori care sunt asociați cu obezitatea, creșterea tensiunii arteriale, glicemiei, trigliceridelor, colesterolului și, implicit, cu bolile sistemului cardiovascular. Spre exemplu, hipertensiunea arterială este principala afecțiune cardiovasculară din România, însă aceasta poate fi prevenită sau controlată printr-o alimentație sănătoasă, menținerea unei greutăți optime și renunțarea la fumat. Așadar, dacă pacienții ar avea grijă de felul în care mânăncă, ar face mișcare în fiecare zi, ar renunța la fumat și ar avea grijă cât alcool consumă și cât de des, căci și acesta este un factor important, atunci și riscul de a suferi de o afecțiune cardiacă s-ar reduce considerabil”, afirmă dr. Valeria Slavu, medic primar cardiolog în cadrul Spitalului de Boli Cardiovasculare ”Angiomedica”.

Așadar, doi dintre cei mai periculoși factori de risc pentru bolile cardiovasculare, dar care pot fi cel mai ușor corectați, sunt obezitatea și fumatul.

Kilogramele în plus înseamnă mai mult grăsime viscerală în jurul organelor vitale, afectând funcționalitatea acestora. De asemenea, grăsimea viscerală se poate transforma în colesterol, care pătrunde în sânge, se depune pe artere și astfel crește riscul de ateroscleroză.

„În prezent, obezitatea este considerată epidemie globală de către Organizația Mondială a Sănătății. Și nu ar trebui să ne mire acest lucru pentru că, așa cum ziceam și mai devreme, ducem un stil de viață tot mai haotic. Suntem mereu ocupați, mereu pe fugă, mâncăm ce apucăm, în general produse cu multe calorii, cum e alimentația de tip fast-food, ceea ce este total greșit. Chiar dacă nu avem timp să gătim de trei ori pe zi, tot găsim alternative prin care putem face alegeri mai sănătoase. Și să facem sport este extrem de important, măcar 30 de minute în fiecare zi. Din nou, poate nu avem timp să mergem la sală sau să alergăm prin parc, însă trăim în era internetului și există foarte multe video-uri cu antrenamente, concepute de specialiști, pe care le putem face din confortul casei noastre. Este foarte important să ținem cont de aceste lucruri pentru că altfel kilogramele se vor acumula. Iar un studiu a concluzionat că adulții cu vârsta cuprinsă între 40 și 59 de ani care sunt supraponderali sau obezi au un risc semnificativ crescut, de până la 85%, de a dezvolta boli cardiovasculare, spre deosebire de persoanele normoponderale”, explică mediul cardiolog.

Legat de fumat, studiile au arătat că persoanele care au renunțat la țigări și-au redus cu 30% riscul de a dezvolta o boală de inimă sau de a suferi un accident vascular cerebral.

„Substanțele din țigări afectează celulele care căptușesc vasele de sânge, ducând la inflamarea și îngustarea acestora. Astfel, crește riscul de afecțiuni cardiovasculare, cum ar fi ateroscleroza, boala coronariană, accident vascular cerebral sau boala arterială periferică. Vestea bună este că renunțarea la fumat începe să aibă efecte pozitive imediate. După 20 de minute tensiunea arterială începe să revină la normal, iar după 8 ore și nivelul de oxigen din sânge revine la normal. În decurs de un an de la renunțarea la țigări riscul de infarct miocardic se reduce cu 50%. Mai mult, chiar și persoanele care au avut deja un infarct miocardic își pot reduce riscul producerii unui nou episod dacă se lasă de fumat. În cinci ani de la renunțarea la țigări, riscul de accident vascular cerebral este aproximativ la fel ca al unei persoane care nu a fumat niciodată”, a declarat dr. Valeria Slavu. Pentru a preveni bolile cardiovasculare, medicul specialist le recomandă tuturor să își facă o evaluare a riscului de a dezvolta o boală de inimă în următorii ani. Toate ghidurile actuale de practică clinică recomandă diagrama SCORE, care estimează riscul de evenimente cardiovasculare în următorii 10 ani la pa

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.