Variantele negociate de SIF-uri cu Erste: Vânzare directă, schimb de acţiuni sau operaţiune combinată

0

„Eu văd cinci variante, listarea BCR, vânzarea pachetelor deţinute de SIF-uri către Erste sau către un terţ, conversia acţiunilor BCR în acţiuni Erste, sau o fuziune a BCR cu Erste”, a declarat pentru MEDIAFAX Petre Szel, preşedinte CA şi director general al SAI Muntenia Invest.

 

Szel a precizat că fuziunea BCR-Erste nu a fost discutată la întâlnirile de la Viena, dar în opinia sa ar putea reprezenta o soluţie viabilă.

 

Erste Group a anunţat, miercuri, că aşteaptă decizia SIF-urilor în urma discuţiilor privind soluţiile alternative la listarea BCR şi că va fi pregătit „să ia rapid orice decizie necesară”.

 

O altă soluţie discutată este un schimb de acţiuni completat cu plata unei sume de către Erste, potrivit preşedintui CA şi directorul general al SIF Moldova (SIF2), Costel Ceocea.

 

„Şi în acest caz este o problemă. La ce preţ se vor face tranzacţiile, la ce paritate vom schimba acţiunile? Noi am vrea să se facă o evaluare a BCR, de cineva mare din străinătate, de cineva cu prestigiu, poate fi o bancă de investiţii sau altcineva. Problema este dacă acceptă şi Erste o astfel de evaluare”, a spus Ceocea.

 

El a adăugat că şi în cazul listării BCR trebuie stabilită o modalitate, dacă va fi listare tehnică, fără vânzare de acţiuni, dacă vor vinde SIF-urile din titluri, sau dacă se va face ofertă primară prin majorare de capital prin emisiune de noi acţiuni care vor fi vândute pe bursă.

 

„Şi dacă facem listare, este important cum o facem. Ai nevoie de un raport de evaluare, să spună cineva independent la ce preţ să înceapă, la ce discount să se facă. Este oarecum o obligaţie a SIF-urilor şi a Erste să ceară o evaluare. Sunt încă multe semne de întrebare, iar până nu le clarificăm nu ai cum să stabileşti o cale. Fiecare dintre noi (SIF-uri şi Erste) îşi face calculele sale, apoi trebuie să stabilim o soluţie comună. Erste nu au venit cu nicio oferta concretă, fiecare vine cu opiniile sale”, a explicat Ceocea.

 

Şeful SIF Oltenia, Tudor Cirezu, a confirmat că există mai multe variante puse pe masă de Erste, dar SIF-urile nu au ajuns la un consens în privinţa soluţiei care va fi adoptată.

 

Preşedintele CA şi directorul general al SIF Banat-Crişasna (SIF1), Ioan Cuzman, a arătat că SIF-urile discută cu Erste de peste un an în privinţa găsirii unei soluţii şi se aşteapă să găsească o rezolvare într-un termen cât mai scurt, întrucât la finalul lunii octombrie expiră perioada agreată cu Erste pentru amânarea listării BCR.

 

„Suntem pe ultimii 10 – 20 de metri”, a afirmat Cuzman.

 

Petre Szel crede că SIF-urile vor decide în septembrie pe ce variantă vor merge, însă precizează că oricare ar fi soluţia, tranzacţiile nu se vor încheia în acest an.

 

„În august nu se va întâmpla nimic, dacă în septembrie se va stabili listarea BCR, vom angaja pe cineva pentru due-dilligence, iar asta durează câteva luni. Chiar vânzarea acţiunilor BCR este o chestiune de ordinul a sute de milioane sau chiar de miliarde de euro şi trebuie să fim realişti că o astfel de sumă este greu de obţinut. Erste a trebuit să facă majorare de capital când a cumpărat BCR, nu poţi să te gândeşti că au deja banii pregătiţi şi imediat ce am decide vânzarea am şi face tranzacţia. În septembrie vom cădea de acord asupra variantei, iar de la acel moment poate să mai treacă liniştit un an. Cred că până la finalul acestui an vor fi parcurse numai câteva din etape, oricare variantă s-ar alege”, a explicat preşedintele SIF Muntenia.

 

La rândul său, şeful SIF Moldova apreciază că negocierile cu Erste sunt abia la început, întrucât preţul este cel mai importat într-o tranzacţie, iar SIF-urile şi Erste nu au stabilit nici măcar o variantă finală privind BCR.

 

„Eu cred că nu s-au parcurs nici măcar zece metri din traseul negocierilor, nu cum spune domnul Cuzman că suntem pe ultimii zece metri, pentru că cel mai important într-o negociere este preţul, iar noi nu am stabilit nici măcar o direcţie, dacă listăm BCR sau vindem acţiunile”, a spus Ceocea.

 

Totodată, Szel consideră că Erste va fi interesată să cumpere acţiunile de la SIF-uri şi nu ar agrea ideea intrării unui terţ în acţionariatul său.

 

„Trebuie să vedem ce variantă va fi pentru că şi vânzarea pachetelor către un terţ nu cred că va fi pe placul Erste, mai ales dacă este cineva pe care Erste nu-l va agrea. Totodată, trebuie să fim atenţi asupra oricărui detaliu care scapă în presă, pentru că asta poate influenţa atât preţul acţiunilor SIF, cât şi al acţiunilor Erste, iar asta poate fi interpretată ca manipulare”, a declarat el.

 

Chiar dacă SIF-urile vor decide să vândă acţiunile BCR către Erste, aceste tranzacţii ar putea avea nevoie de aprobarea acţionarilor, deoarece legea societăţilor comerciale nu permite CA-urilor să vândă peste 20% din activele unei companii fără împuternicire de la acţionari.

 

„Pentru o astfel de tranzacţie este nevoie de o decizie AGA, ceea ce noi am încercat să obţinem în aprilie, însă nu a fost cvorum. Consiliul de Administraţie are putere să vândă numai 1,5% din acţiunile BCR, deci un sfert din cât deţinem noi”, a afirmat Ceocea.

 

Conducerile SIF-urilor se vor întâlni joi cu reprezentanţi ai acţionarilor care au cerut AGA pentru a discuta despre listarea BCR şi le vor propune să renunţe la această solicitare, argumentând că s-ar reduce la jumătate perioada în care mai pot avea loc negocieri între SIF-uri şi grupul Erste, potrivit şefului SIF Banat-Crişana.

 

La începutul săptămânii trecute, un grup de acţionari care deţin peste 5% din acţiunile celor cinci SIF-uri a solicitat convocarea AGA în care Consiliile de Administratie ale acestora sa fie împuternicite să ceară listarea BCR. În grupul acţionarilor respectivi se află fonduri administrate de Aviva, Firebird, Certinvest, STK Financial, Broadhurst Investments, SAI Carpatica, BT Asset Management, ING Pensii Private dar şi SSIF Broker.

 

Prin contractul de privatizare, Erste Bank s-a angajat sa listeze BCR în cel mult trei ani de la finalizarea preluării, respectiv luna octombrie 2009. Totuşi, în august 2009 Erste a semnat cu SIF-urile un acord prin care listarea BCR a fost amânată cel mult doi ani.

 

Astfel, Erste şi cele cinci SIF-uri trebuie să reia discuţiile privind intrarea BCR la Bursă.

 

Contractul semnat la privatizare stabilea mai multe condiţii care trebuie respectate de Erste până la momentul listării, cea mai importantă privind obligaţia de a distribui 40% din profitul net sub formă de dividende. De asemenea, deciziile de majorare a capitalului social nu pot fi aprobate decât cu 75% din voturi.

 

Cu toate acestea, SIF-urile au fost de acord, după declanşarea crizei financiare, ca regula de distribuire a profitului să nu fie respectată. Astfel, în luna aprilie acţionarii BCR au decis majorarea capitalului cu 55,4 milioane lei, la 1,085 miliarde lei, prin încorporarea întregului profit net realizat în 2010.

 

Preşedintele executiv al Erste Group, Andreas Treichl, a declarat vineri că va face tot ce îi stă în putinţă pentru a evita listarea BCR, apreciind că o astfel de operaţiune nu este necesară şi va afecta calitatea grupului.

 

O firmă deţinută integral de Erste Bank, respectiv EGB Ceps Holding, controlează 69,4% din capitalul BCR, iar cele cinci SIF-uri au cumulat 30,11% din acţiuni.