Variola Maimuței, o NOUĂ PANDEMIE? Avertisment de ultimă oră de la OMS

0

După mai bine de doi ani de pandemie de coronavirus, istoria s-ar putea repeta de această dată cu variola maimuței.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) trage un semnal de alarmă în acest sens. Sursa citată susține că cele aproximativ 200 de cazuri de variola maimuţei (”monkeypox”) descoperite în ultimele săptămâni în ţări în care virusul nu circulă de obicei ar putea fi doar ”vârful aisbergului”, relatează AFP.

”Nu ştim dacă nu cumva vedem decât vârful aisbergului”, a declarat vineri, în cadrul unei prezentări statelor membre a răspândiri ”neobişnuite” a virusului, la Adunarea Mondială a Sănătăţii, la Geneva, în Elveţia, directoarea Departamentului OMS al Pregătirii Mondiale pentru Riscuri Infecţioase, Sylvie Briand.

Totodată, directoarea OMS mai adăugă că experții încearcă să stabilească ce a cauzat această ”situaţie neobişnuită”, iar rezultate preliminare nu arată o variaţie sau o mutaţie a virsului variolei maimuţei. 

”Avem o fereastră de tir pentru a opri transmiterea acum”, a apreciat ea.

”Dacă implementărm măsuri adecvate acum, vom putea probabil să oprim acest lucru rapid”, a îndemnat ea.

Ce simptome are variola maimuței?

Menționăm faptul că variola maimuței se răspândește rapid în Europa. Simpromele iniţiale constau într-o febră, o umflare a ganglionilor limfatici şi o erupţie cutanată.

Deși ulte cazuri privesc homosexuali, unii experţi subliniază că nu există nicio dovadă a faptului că boala a fost transmisă pe cale sexuală, ci că ar fi fost transmisă mai degrabă prin contact apropiat cu o persoană infectată care avea leziuni pe piele.

Nu există un tratament pentru această boală, însă s-au dezvoltat antivirale împotriva variolei, dintre care unul a fost aprobat recent de către Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA), potrivt lui Sylvie Briand.

Totodată, vaccinurile împotriva variolei au o eficienţă de 85% împotriva variolei maimuţei.

Însă majoritatea persoanelor în vârstă de 45 de ani nu a fost vaccinată împotriva variolei, iar stocurile de vaccin sunt, în prezent, foarte reduse.