Varşovia dinaintea celui de-al Doilea Război Mondial a fost reconstituită în 3D

0

De la înălţimea unui vultur în zbor sau a unui porumbel care zboară la câţiva metri deasupra oraşului, a unui trecător sau a unui călător în tramvai, filmul ‘Varşovia 1935’ invită spectatorii să meargă pe străzi, prin pieţele şi parcurile din centrul oraşului – lume complet dispărută de care puţini îşi mai aduc aminte.

 

Oraşul a fost distrus în proporţie de aproape 80% de nazişti după insurecţia de la Varşovia din 1944. În timpul războiului au pierit peste 700.000 locuitori ai Varşoviei, din cei 1,3 milioane care populau capitala Poloniei în 1939.

 

Filmul prezintă ‘Varşovia a cărei nostalgie o avem’, spune Ryszard Maczewski, preşedintele fundaţiei Warszawa1939.pl, care adună cât mai multe informaţii despre vechea arhitectură a capitalei poloneze. ‘Nimeni nu a mai făcut-o până acum. Este o provocare’, a declarat AFP producătorul filmului, Ernest Rogalski.

 

Au fost necesare îndelungi căutări pe internet, în albume de epocă şi în arhivele naţionale pentru a găsi destule fotografii şi vechi planuri ale oraşului. Din fericire, arhivele şi-au dezvăluit comorile, cum ar fi planuri ale oraşului de începutul secolului al XX-lea, realizate sub îndrumarea britanicului William Heerlein Lindley, ‘adevărate capodopere de cartografie şi geodezie’.

 

Numai trei oraşe din Europa – Varşovia, Frankfurt şi Hamburg – dispuneau atunci de o documentaţie cartografică atât de exactă şi completă, realizată la o scară atât de precisă (1:200). Este figurat chiar şi fiecare copac, la proporţiile lui exacte.

 

Registrele comerciale au furnizat date despre numele prăvăliilor şi firmelor din clădirile oraşului, permiţând chiar şi reconstituirea panourilor publicitare.

 

‘Pentru a obţine o imagine în 3D, ne-am folosit şi de serverele Institutului polonez pentru cercetări nucleare şi de cele ale unui centru de date din China. În Europa nu a vrut nimeni să ne dea o mână de ajutor, ca să nu îşi supraîncarce serverele’, arată regizorul Tomasz Gomol.

 

Vizitarea oraşului durează doar 20 de minute, spectatorii dorind parcă să se oprească mai mult ca să admire bogăţia detaliilor. ‘Acest inconvenient va dispărea când filmul va fi lansat în DVD şi Blue-ray’, asigură regizorul, care promite o urmare a plimbării prin Varşovia dintre cele două războaie mondiale.

 

Radiată de pe harta Europei timp de 123 de ani, ‘Polonia şi-a recucerit independenţa în 1918. Varşovia, rămasă multă vreme doar un oraş de provincie în Imperiul rus, a redevenit atunci capitala unei ţări care a înregistrat o dezvoltare rapidă, în toate domeniile’, arată Maczewski. ‘Varşovia a avut atunci ambiţia să ajungă repede un oraş modern’, a adăugat el. Şi-a construit infrastructuri, iar pe străzi erau tot mai multe maşini şi tramvaie. ‘Tocmai această viaţă reală îi lipseşte filmului. Din nefericire, este doar o reconstituire’, regretă un spectator de 84 de ani.