Venezuela lichidează două bănci private şi închide temporar alte două

Cele patru instituţii bancare sunt acuzate de autorităţile venezuelene de nereguli privind originea fondurilor, de majorări suspecte de capital, de probleme de solvabilitate şi că nu au acordat suficiente împrumuturi „sectoarelor productive” ale ţării. Ancheta se derulează „pentru a stabili responsabilităţile şi sancţiunile corespunzătoare”, a adăugat ministrul.

Vineri, justiţia a interzis părăsirea ţării pentru 16 directori de la trei din cele patru bănci, iar unul dintre proprietari a fost arestat. Canarias, BanPro, Confederado şi Bolivar Banco gestionează în total 8,8% din totalul activelor bancare din Venezuela, potrivit datelor din acest sector.

Băncile au fost plasate în urmă cu zece zile sub controlul statului, iar pentru Canarias şi BanPro, decizia a fost de lichidare, deoarece statul a identificat „nereguli care au compromis solvabilitatea” celor două bănci, a precizat ministrul Ali Rodriguez.

Guvernul va garanta depozitele a 457.000 de persoane la BanPro, respectiv 97% dintre clienţi, şi ale 268.000 de persoane de la Canarias, respectiv 92% dintre deponenţi, a mai spus ministrul. Situaţia de la Confederado şi Bolivar Banco este mai puţin gravă, însă statul a decis închiderea lor provizorie începând de luni pentru a permite însănătoşirea acestora, a mai spus ministrului economiei.

Duminică, preşedintele venezuelean Hugo Chavez, liderul stângii antiliberale din America Latină, a avertizat băncile private că ar putea proceda la naţionalizarea instituţiilor care fac „afaceri cu banii poporului”, în loc să acorde credite săracilor.

Mai mult de 70% din sectorul bancar venezuelean este privat, dar statul a devenit principalul actor al pieţei financiare odată cu naţionalizarea în luna mai a Banco de Venezuela, a treia instituţie financiară a ţării, care aparţinea grupului spaniol Santander.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed