Ce se va întâmpla cu drahma dacă Grecia renunță la euro

0

Trio-ul finanţator: UE, Banca Centrală Europeană şi  FMI aşteaptă să vadă ce Guvern se va forma în urma alegerilor de luna viitoare, înainte de a oferi un nou ajutor financiar. Oricum, analiştii consideră că în urma acestor alegeri, Grecia nu poate fi expulzată imediat din zona euro.


Rezerve de bani limitate

 

Analistul economic spune ca ieşirea Greciei  din zona euro este strâns legată de rezervele de bani, care pot fi epuizate până la sfârşitul anului. „O ieşire a Greciei poate fi legată de necesitatea Guvernului de a printa mai mulţi bani pentru a-şi acoperi cheltuielile.” Acesta mai spune că moneda naţională ar scădea cu 60 de procente faţă de euro, şi ar rămâne depreciată cu 50-60 de procente pentru următorii cinci ani, relateaza CNBC.

 

În baza acestui scenariu, BCE crede că PIB-ul Greciei se va micşora cu 10% în 2013, urmând să crească cu 4-5 % până în 2015-2016 în cazul în care ar creşte exporturile şi turismul.

 

Referitor la problemele bancare din Spania, Willem Buiter spune „trio-ul finanţator are un plan ce va fi pus în aplicare până cel târziu în 2013.” Principalul său scop va fi de a finanţa o recapitalizare a băncilor, deşi există o posibilitate de a finanţa în schimb, deficitiul fiscal.

 

Joi, Prim-Ministrul Spaniei, Mariano Rajoy a spus căt ţara sa nu are nevoie şi nici nu este interesată să îşi finanţeze sectorul bancar prin intermediul Fondului de Risc European. Câteva ore mai târziu , ministrul economiei  Luis de Guindos a confirmat că Bankia, a 4a mare bancă a Spaniei va fi naţionalizată, alocându-i-se un capital de 9 miliarde de euro extras din fondul de risc al ţării.