Victor Ponta: Niciodată nu primeşti iertarea dacă spui tot în comunicarea publică

0

„Niciodată nu primeşti iertarea dacă spui tot în comunicarea publică. Nu, dimpotrivă, cei care te-au acuzat sunt fericiţi că au confirmarea că de fapt eşti un ticălos, un bandit, un hoţ, ce te-au acuzat ei că eşti”, a spus Ponta, la cea de-a doua ediţie a concursului Olimpiada de Comunicare Politică, organizată de TSD Bucureşti.

 

El a punctat că sunt oameni care folosind naivitatea sau apetenţa pentru scandal vor să apară la televizor.

 

„Dacă îţi pui pene şi spui că te duci să-i dai cu parul în cap preşedintelui ţării vă asigur că veţi fi prima ştire la televizor, deşi sigur nimeni nu o să vă întrebe cine sunteţi şi cu ocazie aţi vrut să vă puneţi pene şi să-i daţi în cap preşedintelui. Este atât de frumoasă ştirea, încât nu are importanţă nici dacă nu există persoana respectivă”, a afirmat premierul.

 

Ponta a arătat că nu este un teoretician al comunicării, dar că el crede în ştiinţa comunicării şi îi ascultă pe alţii, care o stăpânesc. „Nu-i ascult întotdeauna, uneori fac de capul meu şi asta este valabil pentru toţi oamenii politici care ajung în anumite funcţii, uneori îmi pare rău că nu-i ascult, alteori s-a dovedit că am dreptate”, a susţinut el.

 

Liderul PSD a subliniat importanţa comunicării.

 

„Se întâmplă de multe ori să fie totul comunicarea, nu pe perioade lungi de timp, dar pe perioade scurte de timp poţi să duci campanii electorale sau proiecte electorale numai şi numai pe comunicare. Lumea s-a schimbat atât de mult, încât nu avem doar telejustiţie, avem şi telepolitică, avem şi telesocial şi telemedicină. Deci este importantă comunicarea”, a apreciat el.

 

Ponta a adăugat că, de asemenea, contează foarte mult poziţia din care se face comunicarea, din Opoziţie sau de la Putere, punctând că este mai dificil atunci când eşti în „teren”.

 

El a subliniat că ideea de campanie electorală în rândul tinerilor este provocarea cea mai mare pentru toţi marii comunicatori ai lumii democratice în acest moment.

 

„Tinerii nu merg la vot nici în SUA, nici în Germania, Franţa, România, iar cei care merg la vot au un comportament la vot oarecum atipic faţă de majoritate. Îmi aduc aminte că în 2000 toată lumea a fost şocată că tinerii care au mers la vot l-au votat pe Vadim Tudor. Eu nu aş mai fi şocat dacă tinerii care ar merge la vot l-ar vota pe Dan Diaconescu, pentru că votul nu este un vot raţional”, a spus Ponta.

 

În opinia sa, nu există comunicare pentru toată lumea.

 

„Vreau doar să vă îndemn să trataţi în continuare cu seriozitate comunicarea politică într-o epocă a comunicării. (…) Cel mai interesant lucru despre comunicare pe care l-am citit a fost acela că întotdeauna în istoria omenirii peştele mai mare l-a mâncat pe peştele mai mic. Noi trăim într-o nouă epocă, în care peştele mai rapid îl mănâncă pe peştele mai încet. Dvs sunteţi mai rapizi, în mod natural, eu sunt mai încet, că sunt bătrân. (…) Dacă vă mişcaţi mai repede, chiar dacă uneori vă mişcaţi în direcţia greşită, aveţi şanse mai mari să-i bateţi pe peştii mai mari, dar mai înceţi decât dvs”, a afirmat Ponta, care i-a felicitat pe tinerii social-democraţi pentru organizarea Olimpiadei de Comunicare Politică de la Palatul Parlamentului.