VIDEO Cat de repede se mobilizeaza trupele NATO daca Romania este atacata

Miercuri s-a incheiat exercitiul militar NOBLE JUMP 2017, organizat de NATO in principal tara noastra si care a mobilizat peste 4000 de militari.

Principalul scop al NOBLE JUMP 2017 nu au fost atat exercitiile militare propriu-zise, cat provocarea logistica si de comanda de a disloca intr-un timp foarte scurt – cateva zile de la „alerta” – a unui numar impresionant de trupe si de mijloace tehnice.

Vorbim de peste 2.000 de trupe straine din SUA, Marea Britanie, Norvegia, Olanda, Polonia, Spania si Albania, la care se alatura alti 2.000 de militari romani, precum si militari din cadrul Comandamentului Multinational de Divizie Sud-Est si Unitatilor de Integrare a Fortelor NATO (NATO Force Integration Units – NFIUs) din Romania si Bulgaria.

Peste 500 de mijloace tehnice, printre care tancuri, masini blindate de lupta, masini logistice, camioane, transportoare, statii radar mobile, obuziere, elicoptere de atac AH-64 Apache sau IAR-330 PUMA Socat, avioane de transport si elicoptere de transport precum IAR-330 PUMA sau CH-47 Chinook, avioane de vanatoare Eurofighter Typhoon, F-16 sau MiG 21 LanceR.

Toti acesti militari straini si mijloace tehnice care au ajuns in Romania au strabatut mii de kilometri pe calea aerului, in tren sau pe drum. Convoaie intregi au strabatut Grecia, Bulgaria si Romania pentru a ajunge la Cincu, iar la Sibiu si in tara au aterizat zeci de zboruri militare. Toate acestea in doar cateva zile de la „alerta”.

Odata „certificata” abilitatea trupelor NATO de raspuns rapid (NATO Response Force) si a varfului de lance – trupele din cadrul VJTF (Very High Readiness Joint Task Force) de a se disloca in timp record pe flancul estic, trupele au fost supuse si la un exercitiu militar cu trageri cu munitie reala.

Scenariul exercitiului final al intregului program NOBLE JUMP 2017 este unul fictiv si pleaca de la ipoteza in care o armata straina si ostila ataca Romania si isi stabileste pozitii avansate dincolo de granitele nationale. NATO raspunde printr-o mobilizare imediata a fortelor sale rapide, iar trupele tarilor participante se coordoneaza sa se apere, sa contraatace, sa respinga si sa nimiceasca inamicul.

 

 
mai multe, pe HotNews

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed