Ai mașină? Sunt mari probleme în service-uri în toată țara

Inspectorii de muncă au făcut peste 1.200 de controale în urma cărora au dat 667 de sancţiuni contravenţionale, în cadrul unei campanii care a vizat atelierele de întreţinere şi reparare a maşinilor.

Potrivit reprezentanţilor Inspecţiei Muncii, campania naţională pentru verificarea modului în care sunt respectate prevederile legale privind încheierea şi executarea contractelor individuale de muncă, precum şi în privinţa de securităţii şi sănătăţii în muncă de către angajatorii din domeniile întreţinerii şi reparării autovehiculelor s-a finalizat cu 1.288 de controale, în urma cărora au fost dispuse 667 sancţiuni contravenţionale, din care 138 de amenzi.

”Valoarea totală a amenzilor aplicate este de 938.600 de lei, din care 320.000 de lei pentru muncă nedeclarată. Au fost identificate 16 persoane care lucrau fără forme legale”, se arată într-un comunicat de presă, de marţi, al instituţiei.

Potrivit sursei citate, obiectivele campaniei au fost eliminarea riscurilor la care ar putea fi expuşi angajaţii şi respectarea prevederilor legale în domeniul relaţiilor de muncă.

”În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă au fost aplicate 553 de secţiuni contravenţionale din care amenzi în valoare totală de 523.500 de lei. Pentru neconformităţile constatate, inspectorii de muncă au dispus scoaterea din uz a 37 de echipamente de muncă, iar pentru un loc de muncă a fost dispusă sistarea activităţii până la remedierea deficienţelor constatate. Cu ocazia controalelor desfăşurate, au fost constatate 1.163 de deficienţe, pentru care inspectorii de muncă au dispus tot atâtea măsuri cu termene concrete de remediere şi al căror mod de îndeplinire va fi monitorizat”, se precizează în comunicat.

Printre neregulile constatate au fost: nerespectarea obligaţiei privind încheierea contractului individual de muncă în formă scrisă; încălcarea, de către angajator, a obligaţiei privind evidenţa orelor de muncă prestate zilnic de fiecare salariat; nerespectarea prevederilor legale privind contractul de muncă cu timp parţial şi programul de lucru inegal; nerespectarea prevederilor privind dovada acordării drepturilor salariale; nerespectarea dispoziţiilor privind regulamentul intern, instruire incompletă în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă.

De asemenea, inspectorii de muncă au constatat că nu se asigură toate condiţiile necesare în vederea aplicării măsurilor de prim ajutor, stingerea incendiilor şi evacuarea lucrătorilor, dar şi kimprovizaţii la instalaţia electrică, prize electrice fixate necorespunzător în perete, tablouri electrice.

”Din analiza situaţiilor anterioare, raportate din teren de inspectoratele teritoriale de muncă, acest sector de activitate, întreţinerea şi repararea autovehiculelor, (…) se numără printre domeniile de activitate care prezintă o fluctuaţie mare a personalului şi, implicit, o incidenţa mai mare a muncii nedeclarate sau subdeclarate. Rezultatele acestei campanii sunt îmbucurătoare, întrucât am constatat o diminuare considerabilă a cazurilor de muncă nedeclarată (…). Un alt aspect pe care l-am avut în vedere se referă la faptul că lucrătorii din acest sector de activitate sunt expuşi la o serie de riscuri de accidentare la locul de muncă. Printre cele mai importante riscuri se numără cele de: intoxicare, electrocutare şi solicitare fizică excesivă. În urma controalelor în teren au fost descoperite spaţii cu ventilaţie insuficientă, improvizaţii electrice sau de altă natură la echipamentele de muncă, perioade lungi în care angajaţii stau în picioare, utilizarea recipientelor sub presiune, manevrarea necorespunzătoare a substanţelor chimice dar şi manevrarea necorespunzătoare a autovehiculelor în incinta spălătoriilor”, a declarat Mihai Nicolae Ucă, inspector general de stat adjunct în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed