România a înregistrat investiţii imobiliare în creştere

Au crescut investițiile imobiliare. Valoarea totală a investiţiilor imobiliare înregistrate în România, în primul trimestru al acestui an, a fost de 202 milioane de euro, în creştere cu 69% faţă de aceeaşi perioadă din 2023, se arată în raportul Colliers „CEE Investment Scene Q1 2024”, dat marţi publicităţii.

Conform sursei citate, România a demonstrat, astfel, cea mai bună performanţă în comparaţie cu celelalte cinci economii majore (Bulgaria, Cehia, Ungaria, Polonia şi Slovacia) din Europa Centrală şi de Est (ECE), scrie Agerpres.

Consultanţii Colliers apreciază că perspectivele pieţei imobiliare rămân destul de solide în regiune, criteriile de mediu, sociale şi de guvernanţă (ESG) devenind tot mai relevante pentru investitorii imobiliari, bănci şi chiriaşi în procesul decizional.

La nivelul celor şase ţări din ECE, în ansamblu, volumul total de investiţii a scăzut cu 15%, comparativ cu primul trimestru din 2023, până la aproximativ 1,2 miliarde de euro. În acest context, Cehia a devenit noul lider în regiune, cu volume de investiţii ce au reprezentat 46% din totalul zonei, surclasând Polonia, care a avut o pondere cumulată de 30% din volumele tranzacţionate, în primul trimestru al acestui an.

În ansamblu, raportul de specialitate evidenţiază faptul că rezultatele înregistrate au variat semnificativ în regiune, de la o scădere de 94% a activităţii în Slovacia, la o creştere de 69% în România.

Primele trei luni din 2024 au adus pentru România o pondere de 16% din volumul total de investiţii al regiunii, comparativ cu 5% – 7%, cât înregistra în anii dinaintea pandemiei.

În plus, sectorul de retail a fost dominant pe plan local în perioada analizată, în ceea ce priveşte activitatea tranzacţională, cu circa 66% din volumul total al investiţiilor cu active imobiliare comerciale, urmat de sectorul hotelier (aproximativ 21%).

De altfel, retailul este noul lider şi în regiunea ECE, reprezentând 43% din volumele tranzacţionate, în perioada ianuarie – martie 2024, urmat de hoteluri (cotă de 20%) şi industrial şi logistic (I&L) – cu 15%. Pe de altă parte, volumul investiţiilor în birouri a continuat să scadă şi a ajuns la doar 13% din volume.

Capitala României are unul dintre cele mai mari randamente investiţionale din regiune pentru sectoarele industrial şi al clădirilor de birouri (7,5% pentru activele prime), dar şi retail (7,25%), notează raportul de specialitate.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed