Noi ajutoare pentru români. Anunțul Ministerului Muncii


Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a anunțat noi ajutoare pentru români.

„Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a lansat pentru a treia oară apelul de proiecte competitiv „Dezvoltarea infrastructurii sociale pentru persoanele cu dizabilități”, care permite direcțiilor generale de asistență socială și protecția copilului (DGASPC) și unităților administrativ-teritoriale (UAT) să dezvolte servicii dedicate persoanelor cu dizabilități.

Cu un buget total de 25.405.191,84 euro (126.329.856,94 lei fără TVA), acest apel oferă autorităților locale posibilitatea de a accesa fonduri pentru construirea a 36 de servicii comunitare noi, inclusiv centre de zi, centre de recuperare neuromotorie de tip ambulatoriu și centre de servicii de asistență și suport.

„România este în plin proces de dezinstituționalizare, ceea ce presupune incluziunea socială a persoanelor adulte cu dizabilități. În cadrul acestui apel pot fi create de la zero servicii sociale care să sprijine aproape 5.000 de persoane cu dizabilități să ducă o viață independentă. Invit autoritățile locale să depună proiecte și să acceseze aceste fonduri necesare pentru a construi o societate incluzivă care să asigure o viață mai bună pentru toți”, a declarat Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura-Oprescu.

Noile servicii comunitare au rolul de a preveni instituționalizarea, de a îmbunătăți calitatea vieții persoanelor cu dizabilități instituționalizate și de a asigura sprijin pentru o viață independentă și integrare în comunitate.

Ajutorul pentru românii cu dizabilități va crește

Legea nr. 7/2023 privind susținerea procesului de dezinstituționalizare a persoanelor adulte cu dizabilități prevede obiectivele și indicatorii de performanță referitori la numărul de persoane dezinstituționalizate, care condiționează finanțarea de la bugetul de stat a serviciilor sociale rezidențiale. Până la data de 30 iunie 2026, numărul persoanelor instituționalizate la nivel național trebuie redus cu 5.776, iar până la 30 iunie 2030 cu încă 1.150 de persoane.

Termenul pentru depunerea proiectelor a fost prelungit până la 30 iunie 2024, iar depunerea se face exclusiv prin platforma electronică dedicată PNRR, la următorul link: https://proiecte.pnrr.gov.ro.

Acest apel face parte din Componenta 13 – Reforme sociale din Planul Național de Redresare și Reziliență al României (PNRR), Investiția I.2 – Reabilitarea, renovarea și dezvoltarea infrastructurii sociale pentru persoanele cu dizabilități, ținta 396 – Noi servicii comunitare pentru persoanele cu dizabilități”, au scris reprezentanții Ministerului Muncii și Solidarității Sociale pe Facebook.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed