Vine foametea mondială. Cu toții vom mânca insecte?

„În prezent, lucrăm foarte mult la capitolul insecte comestibile”, spune Arup Kumar Hazarika, profesor la Cotton College din Guwahati, care a finalizat recent un studiu inițial asupra alimentației cu insecte a tribului Bodo din Assam, scrie qz.com. „Studiem aspecte precum compoziția chimică, micro și macronutrienții, tipurile de insecte care pot fi mâncate. De asemenea, am realizat o analiză comparativă a tuturor acestor specii”, adaugă cercetătorul.

 

FAO ia în considerare în mod serios această opțiune. Într-un raport de anul trecut, FAO a prezentat insectele ca o alternativă viabilă a cărnii, în eventualitatea penuriei de mâncare în următorul secol. Potrivit experților FAO, insectele au o valoare nutritivă ridicată, apropiată celei conținute de cele mai consumate tipuri de carne. India este o țară importantă în această nouă tendință globală, datorită faptului că în centrul țării există un trib cu tradiție în consumul de insecte.

 

Oamenii din tribul Bodos mănâncă zilnic insecte precum omizi, termite, lăcuste, greieri și gândaci, după cum arată raportul lui Hazarika. În total, acest trib consumă nu mai puțin de 29 de specii de insecte. Aceste insecte furnizează o înaltă valoare nutritivă de proteine și vitamine chiar dacă sunt conservate pentru a fi consumate mai târziu.

 

FAO susține în raportul citat că, dacă insectele ar fi înmulțite la scară industrială, ar fi cu mult mai ieftine decât orice tip de carne și cu mult mai prietenoase cu mediul înconjurător, în condițiile în care nu au nevoie de multă hrană.

 

Soluția la această foamete mondială ar fi, potrivit FAO, construirea unor ferme uriașe de insecte și începerea obișnuirii oamenilor cu ideea de a mânca insecte. Cu toate că au un conținut suficient de nutrienți pentru o dietă sănătoasă, oamenii au tendința să manifeste repulsie la ideea de a consuma insecte, spune FAO. Numărul persoanelor obișnuite din tradiție să mănânce insecte se ridică la aproximativ 2 miliarde, la nivel mondial. Majoritatea nu locuiesc în țările vestice.

 

Economiștii sunt de părere că popoarele care nu sunt obișnuite să consume insecte vo fi extrem de dificil de convins să o facă. Economistul indian Chandra Bhan Prasad nu este foarte optimist că alimentația bazată pe insecte va deveni populară. „Atunci când oamenii vor începe să moară de foame, vor mânca orice vor avea la dispoziție”. „Atâta timp cât există alte opțiuni, oamenii nu vor accepta să consume ceva ce consideră josnic, fie în India sau oriunde în lume”, adaugă acesta.

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed