Virusul gripal din Ucraina ar putea fi unul mutant

Oamenii de ştiinţă britanici examinează în prezent tulpina virusului gripei porcine care a declanşat epidemia din Ucraina pentru a vedea dacă nu cumva virusul a suferit mutaţii, în condiţiile în care 189 de oameni au murit şi peste un milion s-au îmbolnăvit în această ţară, relatează Daily Mail.

Ultimele statistici oficiale ucrainene vorbesc însă de 282 de morţi şi sunt voci care susţin chiar că numărul morţilor a trecut în realitate de 1.300.

Un doctor din vestul Ucrainei a cărui identitate nu este făcută publică a relatat despre efectele alarmante ale virusului. „Am făcut necropsii pe două victime şi am descoperit să plămânii lor erau negri precum cărbunele. Arătau ca şi cum ar fi fost arşi. Este înspăimântător”, a spus medicul.

Unii doctori au asemănat simptomele cu cele întâlnite la multe dintre victimele gripei spaniole, care a făcut milioane de morţi în întreaga lume după Primul Război Mondial.

Patru bărbaţi şi o femeie au murit din cauza gripei la Liov, două dintre victime fiind în grupa de vârstă 22-35, ceilalţi având peste 60 de ani, a declarat medicul şef al spitalului de urgenţă din oraş, care a diagnosticat boala ca fiind pneumonie virală. „Am trimis analizele la Kiev. Nu credem că este gripă porcină de tip H1N1. Dar nici nu ştim ce fel de pneumonie este asta”, a recunoscut doctorul.

„Spre deosebire de epidemiile similare din alte ţări, în Ucraina au apărut simultan trei cauze ale unor infecţii virale grave: două gripe sezoniere şi gripa californiană”, a precizat preşedintele ucrainean Viktor Iuşcenko într-un interviu TV. „Virusologii au ajuns la concluzia că această combinaţie de infecţii poate produce un nou virus şi mai agresiv, rezultat al unei mutaţii”, a mai spus preşedintele. „Oamenii mor. Epidemia omoară doctori. Este absolut de neconceput în secolul XXI”, a adăugat şeful statului ucrainean.

El a apelat la Organizaţia Mondială a Sănătăţii, iar o echipă de specialişti desfăşoară în prezent teste la Kiev şi în Liov în efortul de a identifica virusul.

Virusul din Ucraina este testat în prezent în laboratoarele centrului medical de cercetare Mill Hill North din Londra. „Nu avem un orizont de timp pentru rezultatele testelor, deşi avem unele rezultate preliminare, dar nu vă putem spune ce indică. Nu avem suficiente eşantioane de virus, aşa că trebuie să producem noi mai mulţi înainte de ajunge la o decizie concludentă cu privire la natura virusului”, a spus un purtător de cuvânt al laboratorului londonez.

Polonia vecină Ucrainei a cerut UE să ia măsuri, temându-se că misteriosul virus s-ar putea răspândi către vest. Premierul Donald Tusk le-a scris preşedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, şi premierului suedez Fredrik Reinfeldt, care deţine preşedinţia UE. „Caracterul acestei ameninţări cere acţiune rapidă care trebuie întreprinsă la nivelul Uniunii Europene”, spune Tusk în scrisoare.

Rusia, Slovacia, Polonia, Ungaria şi România au instituit deja controale asupra cetăţenilor ucraineni care intră pe teritoriul lor. Slovacia a închis două dintre cele cinci puncte de trecere a fontierei. Universităţile, şcolile şi creşele au fost închise, întâlnirile publice au fost interzise, iar teatrele suspendate, scrie The Daily Mail.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed