Vom plăti taxă de autostradă. Vezi de când

0

La capitolul “Politica în domeniul transporturilor şi infrastructurii” din strategia bugetar-fiscală, la capitolul “obiective propuse” apare “introducerea taxei de autostradă”. Nu există trecut vreun termen-limită pentru introducerea taxei, dar, cum strategia acoperă perioada 2012-2014, rezultă că în maximum 3 ani vom avea taxă de autostradă, dacă cele asumate prin strategie vor fi şi îndeplinite.

 

Iniţial, strategia anunţată de oficialii Transporturilor era să se taxeze doar autostrăzile construite în parteneriat public-privat, pentru ca apoi ideea să fie extinsă şi la autostrăzile ce vor fi construite din bani de la buget şi, ulterior, şi la autostrăzile deja construite. Ultima declaraţie pe tema taxării traficului pe autostradă a fost făcută de actualul ministru al Transporturilor, Anca Boagiu, toamna trecută, ministrul spunând că taxa este impusă de Comisia Europeană.

 

“Nu pentru că cineva are plăcerea introducerii taxelor, este o măsură europeană pe care toate statele membre au luat-o. Pentru noi, ca ţară membră, este şi o condiţie pe care Comisia Europeana ne-a impus-o, şi anume aceea de a demonstra că după momentul finalizării construcţiei de autostrăzi, avem fonduri pentru mentenanţa acestora”, spunea Boagiu. Ministrul a mai declarat atunci că se fac calcule pentru a se stabili valoarea pe kilometru şi modalitatea de taxare.

 

Predecesorul său, Radu Berceanu, spunea, în vara lui 2010, că taxa de autostradă ar putea fi de 3-4 euro pentru 100 km şi avansa anul 2011 pentru introducerea ei, lucru care încă nu s-a întâmplat.

 

Taxa de drum nu dispare, chiar creşte

 

Indiferent de varianta de taxă pe autostradă, actuala taxă de drum plătită prin rovinietă nu va dispărea, aşa cum am fi tentaţi să credem. Ba chiar statul intenţionează să crească sumele pe care le încasează. La aceleaşi capitol, unul dintre obiective este “creşterea tarifelor de utilizare a infrastructurilor de transport”.