Vosganian: Ordonanţa privind redevenţele va fi discutată cu toate companiile

0

„După ce facem această ordonanţă, specialiştii noştri vor discuta cu specialiştii de la Petrom sau cu orice altă companie, de la caz la caz, pentru că sunt multe contracte”,  a declarat la The Money Channel, ministrul Varujan Vosganian.  Ministrul a explicat că datorită faptului că „este prima măsură de acest fel, majorarea va fi moderată”, urmând ca, după ce se vor vedea efectele acesteia, ministerul să ia în considerare o majorare a preţurilor în perspectiva anilor ce vor urma.

Ministrul Vosganian a mai spus că este vorba despre „o creşetere de la un simplu la dublu, de la un simplu care nu a mai crescut de foarte multă vreme”. Varujan Vosganian a afirmat că această creştere este relativ mică pentru că redevenţele nu au mai fost majorate de multă vreme.

„Vom majora redevenţele şi la apa minerală, sare, petrolul, gazele… Tot ce ascunde pământul românesc în măruntaiele sale va avea redevenţe sporite”, a adăugat Varujan Vosganian. Ministrul economiei şi finanţelor a mai spus că în momentul de faţă, pentru tot ceea ce se exploatează în România, se plătesc redevenţe de numai 0,2 – 0,3% din Produsul Intern Brut (PIB). „Ne vindem pe nimica resursele”, a adăugat Vosganian.

Ministrul a mai declarat că, în urma majorării redevenţelor, bugetul va primi anual un surplus de fonduri de 300 de milioane de euro.

Redevenţa plătită de Petrom statului ar putea creşte cu 92%, potrivit proiectului de Ordonanţă de Urgenţă al ANRM care abrogă articolul din legea de privatizare a Petrom privind menţinerea nivelului din 2004 al redevenţei până în 2014, potrivit unei declaraţii, pentru NewsIn, a preşedintelui Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM), Bogdan Găbudeanu.

Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale a iniţiat un proiect de ordonanţă de urgenţă prin care urmăreşte abrogarea unui articol din legea de privatizare a Petrom, potrivit căreia nivelul procentual, baza şi modalitatea de calcul a redevenţei datorate de societate vor fi menţinute până în 2014.

Sursa: The Money Channel