Vrei să trăiești mai mult? Trimite-ți copiii la facultate

0

Ceea ce este mai surprinzător este că urmarea unei facultăți de către copii are un efect mai mare asupra longevității decât studiile superioare ale părintelui. În timp ce absolvirea unei instituții de învățământ superior de către copil adaugă doi ani la speranța de viață, absolvirea unei facultăți crește speranța de viață a părintelui cu 1,7 ani, față de cei care rămân doar cu liceul.

 

Friedman și Mare au examinat mai mult de 25.000 de subiecți în cadrul unui studiu despre sănătate și pensionare, un eșantion reprezentativ pentru categoria de vârstă 51 de ani și peste. Cercetarea a fost făcută din 1992 până în 2006. Ei au constatat că mărirea speranței de viață la părinții cu copii educați nu este doar o coincidență.

 

Autorii au descoperit că relația dintre educația copiilor și speranța de viață a părinților ”este mai pronunțată în cazul deceselor provocate de factori comportamentali și care pot fi preveniți: cele mai notabile cazuri sunt decesele din cauza unor boli respiratorii sau a cancerului pulmonar”.

 

Practic, s-a constatat că educația superioară a copilului influențează comportamentul părintelui în bine, din punct de vedere al sănătății.

 

Din cauza legăturii strânse dintre educație și venituri adulții absolvenți de facultate sunt mai capabili să ofere îngrijire medicală părinților lor de vârstă înaintată.

 

Mai mult, adulții educați sunt capabili să ofere părinților lor o îngrijire medicală mai bună datorită unui acces mai ușor la doctori, la facilități medicale mai bune etc.

 

În prezent, în SUA este în discuție următoarea problemă: cum ar trebui alocate resursele federale pentru sănătate – către persoanele în vârstă sau pentru prevenire, către tineri? Acum, resursele federale sunt dirijate masiv către bătrâni. Potrivit unui studiu al Urban Institute persoanele în vârstă primesc șapte dolari din bugetul federal la fiecare dolar direcționat către copii.

 

Friedman și Mare consideră că ar fi o cale mai bună pentru alocarea resurselor federale pentru sănătate: ”Creșterea educației tinerei generații ar duce la îmbunătățirea stării de sănătate pentru două generații (generația tânără, dar și părinții lor).”, este concluzia studiului.