Weekend de octombrie în București: Activități pentru copii și adolescenți

0

Se anunță un weekend plin, în zilele de 7 și 8 octombrie, dar nu numai. Teatru, maraton, street art, jazz și arhitectură, acestea sunt activitățile la care sunt invitați copiii și tinerii, la începutul lunii octombrie, în București.

Festivalul Internațional de Teatru pentru Copii – FITC #15 – „100, 1000, 1.000.000 de povești“

Între 7 și 14 octombrie, în București, 12 teatre și trupe din Italia, Finlanda, Spania, Belgia și România se întâlnesc cu ocazia celui mai interactiv și creativ festival de teatru pentru copii din țară. Festivalul Internațional de Teatru pentru Copii „100, 1000, 1.000.000 de povești“ (FITC #15) continuă tradiția spectacolului de calitate și aduce reprezentații destinate familiei și publicului tânăr, cu vârsta cuprinsă între câteva luni și peste 12 ani.

Organizat de Teatrul Ion Creangă din anul 2005, evenimentul pune în valoare rolul artei performative în promovarea valorilor morale, estetice și sociale, încurajează și stimulează creativitatea celor mici și, totodată, construiește punți de comunicare cu arta teatrală din alte colțuri ale lumii. Anul acesta festivalul are și o temă – Tehnologii multimedia în spectacolele pentru copii – care se reflectă atât prin spectacolele selectate, cât și în atelierele și workshopurile susținute de profesioniști din domeniu.

De la povești clasice reinterpretate până la reprezentații nonverbale care jonglează cu lumini și geometria formelor, de la întâmplări cântate la scene dansate, de la călătorii ale unor personaje concrete, în universuri magice, până la călătorii ale simțurilor, în spații ce așteaptă să fie descoperite, conținutul programului ne arată că arta, indiferent de categoria de vârstă căreia i se adresează, nu are limite. Scopul ei este de a da formă și voce imaginației, de a răspunde unor întrebări-cheie și, mai ales, de a aduce bucurie în sufletele spectatorilor.

La FITC #15, experiența spectacolului devine imersivă prin includerea unor elemente specifice tehnologiei multimedia – proiecții 3D, realitate augmentată, măști VR, camere stop motion, costume motion capture.

Atelierele tematice din programul Festivalului răspund, de asemenea, provocărilor societății actuale – de la o zi la alta, tehnologia face pași uriași, iar rolul nostru este de a o înțelege și de a o adapta nevoilor noastre. În acest sens, vom avea ateliere de robotică, imprimare 3D și VR pentru cei mici.

Cu un număr de 30 de reprezentații, producțiile invitate la cea de-a XV-a ediție aparțin unor teatre și companii din Italia (La Baracca – Testoni Ragazzi, Bologna), Finlanda (Compania de dans Auraco, Helsinki), Spania (Imaginart, Sabadell; Teatrul LaBú, Breda; Roseland Musical, Barcelona), Belgia (Teatrul La Guimbarde, Charleroi) și România (Teatrul Ion Creangă, București; Teatrul Țăndărică, București; Opera Comică pentru Copii, București; Acting Dream Theater, București; Teatrul Tineretului, Piatra Neamț; Teatrul de Copii și Tineret „Gulliver”, Galați).

Mai multe informații: https://teatrulioncreanga.ro/

RUN for LIFE – pentru copii, tineri și părinți

Pe 7 Octombrie, la Arena Națională, adulții și copiii sunt așteptați la crosul RUN for LIFE, cu sute de premii (invitații la spectacole, muzee, escape rooms, săli de escaladă, centre de wellness și entertainment, ședinte de echitație).

Fondurile strânse prin crosul RUN for LIFE vor fi donate femeilor însărcinate aflate în nevoie.

Alergare pentru copii (de la ora 13:00)

Categoria 5-6 ani: alergare 200m

Categoria 7-8 ani: alergare 400m

Categoria 9-10 ani: alergare 600m

Categoria 11-12 ani: alergare 800m

Categoria 13-14 ani: alergare 1000m

Duatlon copii (de la ora 14:15)

Categoria 6-8 ani: 500 m alergare/ 1km ciclism / 300 m alergare

Categoria 9-10 ani: 800 m alergare/ 2 km ciclism/ 500 m alergare

Categoria 11-12 ani: 1 km alergare / 3 km ciclism / 800 m alergare

Categoria 13 ani: 1,5 km alergare/ 5 km – ciclism / 1 km alergare

Alergare 3km (ora 12:30)

Categorii de vârstă: Open 15-18 / 18+ ani

Alergare 5km (ora 11:15)

Categorii de vârstă: 16-30 / 31-40 / 41-50 / 51-60 / 61+ ani

Alergare 10km (ora 9:30)

Categorii de vârstă: 18-30 / 31-40 / 41-50 / 51-60 / 61+ ani

Detalii eveniment și înscrieri: https://lifecall.ro/runforlife

Perifeeric Festival 2023 – NeighbourGOOD Days of Bucharest

Între 7 și 8 octombrie, Festivalul PeriFEERIC – NeighbourGOOD Days of Bucharest transformă mai multe locații din zonele periferice ale Capitalei în centre de expresie artistică ce vor găzdui o serie de evenimente culturale.

Festivalul debutează sâmbătă, 7 octombrie, cu un spectacol de magie pentru copii și părinți, programat la ora 10.00, la Teatrul Nou (Strada Matei Voievod nr. 88), care îi va implica activ pe cei mici în trucuri magice și le va oferi o experiență amuzantă și distractivă. Evenimentele dedicate copiilor includ, de asemenea, și ateliere de actorie, susținute de actorul Alex Floroiu la Film & Theatre Academy – Breasla Actorilor atât sâmbătă, 7 octombrie, cât și duminică, 8 octombrie, la ora 11.00, în sediul de pe Bulevardul Iuliu Maniu nr. 138-142.

Bucureștiul își va dezvălui fața mai puțin cunoscută pasionaților de artă stradală în cadrul turului ghidat București Alternativ – o călătorie în arta stradală, de la centru la periferie, care va lua startul sâmbătă, 7 octombrie, la ora 11.00, în Piața 21 Decembrie, și se va încheia, în jurul orei 14.00, la A.M. Social Space, pe Str. Constantin Bosianu nr. 21. Bucureștenii care au (re)descoperit orașul în cadrul turului, dar și rezidenții din zonă pot participa aici, în intervalul orar 14.00-16.00, la un jam session susținut de Bucharest Sax Quartet și o serie de ateliere de graffiti și stencils.

Teatrul Nou le propune bucureștenilor un nou subiect de reflecție pe tema libertății și a schimbărilor într-o societate futuristă cu piesa de teatru „Străini în viitor”, o comedie scrisă și regizată de Andrei Adam. Avându-i în distribuție pe actorii Robert Poiană / Cristian Ioniță, Crina Zvobodă / Ioana Emilia Luculescu, Radu Catană / Massimiliano Nugnes, Elena Ariadna Șeulean / Iulia Alexandra Neacșu, spectacolul, programat la ora 20.00, este o adaptare a piesei de teatru „Străinii”, premiată în cadrul concursurilor de dramaturgie românească: „Cum vezi viitorul?” (Reșița, 2021) și FITIC 2022 (Constanța).

Prima zi din programul PeriFEERIC se va încheia într-o explozie de energie cu un concert al cunoscutei trupe Robin and the Backstabbers, programat la ora 21.30, la Recul, pe Splaiul Unirii nr. 160.

PeriFEERIC se extinde duminică, 8 octombrie, cu un treasure hunt în cartierul Rahova, programat între orele 11.30 și 13.30, în care participanții vor descoperi misterele unor locuri emblematice din această zonă a Capitalei. Vânătoarea de comori urbane va lua startul în fața centrului comercial Liberty (Șoseaua Progresului nr. 151-171) și se va încheia la A.M. Social Space (Str. Constantin Bosianu nr. 21). Pentru a participa, persoanele interesate se pot înscrie la treasure hunt prin completarea acestui formular.

Programul de seară al celei de-a doua zile de festival include piesa de teatru „Un spectacol dumnezeiesc”, după David Javerbaum, o comedie neagră în regia Iuliei Alexandra Neacșu, cu Cristian Ioniță, Radu Catană / Florin Galan, Eduard Cîrlan / Vlad Andrei, programată la ora 17.00, la Teatrul Nou. Publicul se va delecta cu „aventurile” unui Dumnezeu nemulțumit de lumea modernă, care oferă o nouă versiune a celor 10 porunci, adaptată generației rețelelor sociale.

Teatrul Infinit se înscrie în seria evenimentelor teatrale PeriFEERIC cu spectacolul „Eu cu cine mă mărit?”, după un text scris de Silvia Gagu, în regia lui Bogdan Gagu, avându-i în distribuție pe Silvia Gagu, Dorin Enache, Alex Floroiu și Maria Costeschi. Programată la ora 19.30, reprezentația teatrală transformă scena Teatrului Infinit din Strada Mihai Eminescu nr. 127 în epicentrul unei căutări continue a fericirii în contextul unei petreceri a burlăcițelor.

De la ora 18.00, în grădina J’ai Bistrot de pe Calea Griviței nr. 55 va concerta artista Cristina Lupu. Absolventă a Facultății de Compoziție, secția Jazz, la Universitatea Națională de Muzică din București, Cristina Lupu le va oferi bucureștenilor o experiență intimă cu un recital din compozițiile sale reunite sub titlul „Sweet Amnesia”, o colecție de povești incluse pe albumul cu același titlu.

Oferta muzicală a Festivalului PeriFEERIC include, totodată, și concertul pianistului Flavian Chitic, programat la ora 18.00, la A.M. Social Space, dedicat iubitorilor de muzică clasică. Flavian Chitic este absolvent al unor instituții prestigioase de profil – Liceul de Arte „Victor Brauner” din Piatra Neamț și Universitatea Națională de Muzică din București. Cu o bogată activitate concertistică alături de Corul Regal, Filarmonica „George Enescu” și Filarmonica „Ion Dumitrescu” din Râmnicu Vâlcea, dar și calitate de bariton în corul Catedralei Sfântul Iosif, acesta va oferi un spectacol muzical de excepție, care cu siguranță va rămâne în memoria publicului.

Accesul la evenimentele din cadrul PeriFEERIC – NeighbourGOOD Days of Bucharest este liber, în limita locurilor disponibile.

PROGRAM PeriFEERIC – NeighbourGOOD Days of Bucharest | 7-8 octombrie 2023

SÂMBĂTĂ, 7 OCTOMBRIE

Teatrul Nou (Strada Matei Voievod nr. 88, sector 2)

10.00: Spectacol de magie pentru copii și părinți
20.00-21.30: Spectacol de teatru – „Străini în viitor”
Text și regie: Andrei Adam
Distribuție: Robert Poiană / Cristian Ioniță, Crina Zvobodă / Ioana Emilia Luculescu, Radu Catană / Massimiliano Nugnes, Elena Ariadna Șeulean / Iulia Alexandra Neacșu

Film & Theatre Academy powered by Breasla Actorilor (Bulevardul Iuliu Maniu nr. 138-142)

11.00 – 13.00: Ateliere de actorie pentru copii sus’inute de actorul Alex Floroiu

Piața 21 Decembrie – A.M. Social Space (Str. Constantin Bosianu nr. 21)

11.00-14.00: Tur ghidat București Alternativ – o călătorie în arta stradală

A.M. Social Space (Str. Constantin Bosianu nr. 21)

14.00-16.00: Jam session susținut de Bucharest Sax Quartet
14.00-15.00: Atelier de graffiti
15.00-16.00: Atelier de stencils

Recul (Splaiul Unirii nr. 160)

21.30: Concert Robin and the Backstabbers

DUMINICĂ, 8 OCTOMBRIE

Film & Theatre Academy powered by Breasla Actorilor (Bulevardul Iuliu Maniu nr. 138-142)

11.00 – 13.00: Ateliere de actorie pentru copii susținute de actorul Alex Floroiu
Cartierul Rahova: Centrul comercial Liberty (Șoseaua Progresului nr. 151-171) – A.M. Social Space (Str. Constantin Bosianu nr. 21)
11.30-13.30: Treasure hunt: vânătoare de comori urbane pe traseul Centrul comercial Liberty – A.M. Social Space. Participarea la treasure hunt este pe bază de înscriere prealabilă, prin completarea acestui formular.
Teatrul Nou (Strada Matei Voievod nr. 88, sector 2)
17.00: Spectacol de teatru – „Un spectacol dumnezeiesc”
Text: David Javerbaum
Regie: Iulia Alexandra Neacșu
Distribuție: Cristian Ioniță, Radu Catană / Florin Galan, Eduard Cîrlan / Vlad Andrei

Teatrul Infinit (Strada Mihai Eminescu nr. 127)

19.30: Spectacol de teatru – „Eu cu cine mă mărit?”
Text: Silvia Gagu
Regie: Bogdan Gagu
Distribuție: Silvia Gagu, Dorin Enache, Alex Floroiu, Maria Costeschi
J’ai Bistrot (Calea Griviței nr. 55, sector 1)
18.00: Concert Cristina Lupu – „Sweet Amnesia”

A.M. Social Space (Str. Constantin Bosianu nr. 21)

18.00: Concert de muzică clasică Flavian Chitic

Arta de a locui… în casa Melik

Atelierul pentru copii de 9-12 ani va avea loc sâmbătă, pe 7 octombrie. A trăi și a locui (într-)un spațiu. A colecționa și a expune. Te-ai gândit vreodată cum a fost o casă, care astăzi este muzeu, atunci când era locuită? Cum se desfășura o zi din viața locuitorilor ei preocupați de frumos? Cum ai adapta-o astăzi pentru a primi colecția ta personală? Care ar fi aceea?

Asociaţia De-a Arhitectura organizează, în parteneriat cu Muzeul Național de Artă al României (MNAR), pe 7 octombrie 2023, atelierul „Arta de a locui… în casa Melik” dedicat copiilor de 9-12 ani.

În Casa Melik, cunoscută și ca Muzeul Theodor Pallady, copiii vor afla povestea unei clădiri construite și transformate în timp pentru a găzdui nu numai oameni, ci și artă. Prin explorare, desen și bricolaj, participanții vor cerceta, surprinde și interpreta particularități ale atmosferei acestei case cu parfum de colecție.
Atelierul este îndrumat de arh. Cristina Dumitrescu. Atelierul a fost creat de: arh. Cristina Dumitrescu, arh. Mina Sava și arh. Diana Stancu. Grafica aparţine: arh. Veronica Sava.

Mai multe informații despre evenimentele organizate de Doza De-a arhitectura: http://www.de-a-arhitectura.ro/.

Outline Streetart Festival 2023

A treia ediție a #OutlineStreetArtFestival, singurul festival de artă stradală din București, revine în 2023 cu tema: FREEDOM. Cei 10 de artiști de graffiti și artă stradală, vor transforma în luna octombrie peste 1.000 de metri pătrați de pereți gri din Sectorul 2, într-o galerie de artă plină de culoare. Se dă startul festivalului cu un eveniment în Parcul Lacul Tei, pe 6, 7 și 8 octombrie. Vor fi organizate workshopuri de: Graffiti by TAG DRIPS, Bandă desenată by ROBERT.OBERT, Stencil by JOHN.S, Linogravură by MARIA BĂLAN, Insigne și Stickere by SEREBE & SANDI, Un corner cu o experiență VR inedită, powered by SPRITE, Rampă de role și skate by Ghetto Park, Demonstrații de role/ skate/ trotinete, Good Music by – DJ Asan. Intrarea și participarea la workshopuri este gratuită.

Festivalul are loc în perioada 9-30 octombrie 2023, cei 10 artiști vor realiza 7 picturi murale de dimensiuni mari, însumând peste 1.000 de metri pătrați de #streetart.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.