WikiLeaks: Microsoft a încheiat un acord suspect cu regimul lui Zine El ABidine Ben Ali, în 2006

0

Acordul de parteneriat semnat în cadrul unui forum al gigantului informatic Microsoft în Africa de Sud, în iulie 2006, „ilustrează priorităţile regimului tunisian şi preţul care trebuie plătit pentru a face afaceri în Tunisia”, potrivit telegramei diplomatice, expediată la 22 septembrie 2006.

 

„În teorie, a dezvolta capacitatea Guvernului tunisian de a aplica legea cu ajutorul Internetului este (un lucru) pozitiv (…), dar ne întrebăm dacă acest lucru nu va spori capacităţile sale de supraveghere a propriilor cetăţeni”, se arată în telegramă.

 

Acordul prevedea o cooperare în materie de e-guvernanţă, securitate cibernetică şi drepturi de proprietate intelectuală, precizează telegrama, care subliniază dificultăţile de a obţine detalii, în pofida „cererilor repetate”.

 

În cadrul acestui acord, Microsoft urma să formeze reprezentanţi din cadrul ministerelor Justiţiei şi Internelor pentru „utilizarea calculatoarelor şi Internetului în lupta împotriva infracţionalităţii”, relevă telegrama.

 

Firma americană urma, de asemenea, să modernizeze dotarea informatică a Guvernului tunisian, în schimbul achiziţionării a 12.000 de licenţe Microsoft.

 

O altă particularitate a contractului a fost că Microsoft se angaja să formeze persoane cu dizabilităţi pentru a le permite să îşi găsească un loc de muncă în sectorul Internetului, lucru care a relevat că Leila Trabelsi, soţia lui Zine El Abidine Ben Ali, conducea o asociaţie de caritate pentru persoane cu handicap.

 

Aceasta era un indiciu al unor „manevre în culise, necesare pentru încheierea afacerii”, mai apreciază ambasada.

 

Directoarea Microsoft Tunisia, Salwa Smaoui, a calificat acordul drept „câştigător pentru toate părţile” şi „pe măsura” Guvernului tunisian, potrivit ambasadei americane, care subliniază că parteneriatul a fost încheiat după cinci ani de negocieri.

 

„Deşi acordul a fost salutat ca un triumf pentru drepturile de proprietate intelectuală, durata negocierilor şi afacerea însăşi relevă o realitate mai complexă”, conchide ambasada