AcasăEuropaZelenski acuză Rusia de TEROARE după ultimul bombardament: 12 rachete au lovit...

Zelenski acuză Rusia de TEROARE după ultimul bombardament: 12 rachete au lovit în acelaşi timp

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, lansează acuzații extrem de dure la adresa Rusiei după bombardamentele din ultimele zile.

Acesta susține că atacul de la Odesa ”este teroare rusească deliberată, intenţionată, nu nişte greşeli sau o lovitură de rachetă accidentală”.

Totodată, el a mulţumit SUA şi lui Joe Biden pentru sistemele NASAMS, un pachet de ajutor care are o valoare de 820 de milioane de dolari şi care include şi muniţie de artilerie şi radare. Liderul ucrainean mai spune că negociază cu partenerii pentru livrarea altor arme, pentru că sunt necesare pentru apărarea Donbas, regiunea Harkov, sudul Ucrainei.

”În regiunea Odesa, în prezent se desfăşoară lucrări de scoatere a molozului, după atacul cu rachete ruseşti asupra Serhiivka. Trei rachete au lovit o clădire rezidenţială obişnuită, o clădire cu nouă etaje în care nimeni nu a ascuns arme, echipamente militare sau muniţii, aşa cum spun mereu propagandiştii şi oficialii ruşi despre astfel de lovituri. Era o casă rezidenţială simplă, cu aproximativ 160 de persoane. Era locuită de oameni obişnuiţi, civili. Centrul de recreere a fost, de asemenea, distrus de această lovitură”, spune în mesaj preşedintele Ucraine.

Zelenski arată că ”aceasta este teroare rusească deliberată, intenţionată, nu nişte greşeli sau o lovitură de rachetă accidentală”.

”Patru persoane dintr-o familie au fost ucise. Băiatul ucis, în vârstă de 12 ani, care se numea Dmytro… Deocamdată, pe lista morţilor se află 21 de persoane, iar aproximativ 40 sunt rănite. Cifrele s-au schimbat toată ziua, din păcate, numărul morţilor este în creştere”, afirmă el.

Liderul ucrainean mai spune că, ”simultan cu rachetele de la Serhiivka, au fost trase rachete la Zatoka”.

”12 rachete au lovit în acelaşi timp Mykolaiv. Este doar o noapte şi o dimineaţă… Condoleanţe tuturor rudelor, celor dragi tuturor celor ale căror vieţi au fost luate de astfel de lovituri”, afirmă Zelenski.

Zelenski le mulțumește Statelor Unite

Preşedintele Ucrainei spune că este deosebit de recunoscător Statelor Unite ale Americii şi personal preşedintelui SUA, Joe Biden, pentru noul pachet de sprijin pentru Ucraina, anunţat astăzi, care include sisteme NASAMS foarte puternice, un complex de rachete antiaeriene care va consolida semnificativ apărarea aeriană a ţării.

”În total, acest pachet are o valoare de 820 de milioane de dolari şi, pe lângă NASAMS, include şi muniţie de artilerie şi radare. (..) Negociem cu privire la alte arme noi de la partenerii noştri – este necesar pentru Donbas, regiunea Harkov, sudul Ucrainei”, afirmă Zelenski.

El mai afirmă că a fost format un grup special privind garanţiile internaţionale de securitate pentru Ucraina. Grupul este condus de Anders Fogh Rasmussen, fost secretar general al NATO (a sosit astăzi la Kiev). Grupul a inclus personalităţi influente din diferite ţări democratice ale lumii – Australia, SUA, Suedia, Marea Britanie, Germania, Polonia, Franţa, Italia şi, desigur, Ucraina.

Ultimele Articole