Zoellick, BM: Planurile fiscale nu sunt suficiente

“Planurile fiscale ofera un impuls, dar nu suficient, este nevoie ca sistemul de credit sa functioneze”, a spus oficialul institutiei financiare internationale in cadrul unui interviu acordat postului de televiziune al agentiei de presa. Cel putin aceasta idee a lui Zoellick nu este nici pe departe general impartasita.

“Amploarea pachetelor de stimulare a economiei este adecvata. Desigur, se pot spune multe despre elementele acestor pachete. Dar in termeni largi, accentul pus pe investitii si pe reducerea poverii fiscale este corect”, a comentat recent pentru Business Standard economistul-sef de la Allianz, Michael Heise. Un alt motiv de ingrijorare este, pentru Zoellick, cresterea somajului, o evolutie de natura sa atraga dupa sine instabilitate sociala si, deci, instabilitate politica.

“Cand somajul creste, se mareste si presiunea asupra guvernelor”, a continuat el. Somajul cunoaste rate ridicate in toate marile economii ale lumii. In Statele Unite se estimeaza ca rata somajului a depasit deja 9% in luna mai, pentru prima data in ultimii 25 de ani. De asemenea, economistii americani chestionati de Bloomberg sunt de parere ca pana la finele anului aceasta ar putea ajunge chiar aproape de 10%. Cresterea somajului si multiplicarea problemelor cu care marile companii se confrunta pot genera presiuni pentru guverne in directia adoptarii unor masuri protectioniste.

“Pericolul real este sa intram intr un ciclu al blocarii reciproce”, considera Zoellick. In opinia presedintelui Bancii Mondiale, cel putin 17 dintre cele 20 de membre ale grupului statelor dezvoltate si emergente au in vedere sau deja in aplicare masuri de natura protectionista, care contravin angajamentelor luate in cadrul summitului G20 de la Londra din 2 aprilie.

“Astfel de masuri nu au cum sa nu afecteze negativ dezvoltarea comertului mondial”, a subliniat el. Organizatia Mondiala a Comertului estimeaza o scadere de 9% a comertului mondial in acest an. Pericolul este sesizat, de altfel, de majoritatea analistilor.

“Orice crestere a protectionismului nu ar face decat sa exacerbeze criza internationala. Blocarea importurilor in scopul limitarii diluarii efectelor politicilor de crestere va duce, in final, la subminarea exporturilor, ca efect al masurilor de raspuns. Prabusirea comertului mondial, intr-o masura si mai mare decat s-a intamplat in anii 1930, este cel mai evident dintre riscuri, generand o spirala descrescatoare a activitatii economice”, a mai spus pentru Business Standard acelasi Heise. In alta ordine de idei, Zoellick este de parere ca Europa de Est va continua sa cunoasca o continuare a declinului economic.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed