”Zona rezidențială” cu condiții mai rele decât la țară. Primarul spune că nu ar da nici măcar 1 leu pe o casă în acest loc

0

În lipsa utilităţilor, a şcolilor şi a transportului public, oamenii se văd aruncaţi la capătul civilizaţiei. Primarii nu au avut un plan unitar de dezvoltare, aşa că fiecare a construit unde şi cum a vrut. Citiți ce se întâmplă, de pildă, în oraşul Bragadiru dintr-un material realizat în cadrul campaniei ″Inspectorul Pro″⁣.

 

 

Mirajul de a avea o casă, departe de un oraş scump şi sufocat, a trimis sute de mii de bucureşteni în localităţile din jurul Capitalei. Dezvoltatorii imobiliari le-au numit pompos zone rezidenţiale. Şi le-au vândut oamenilor un vis, cu linişte şi utilităţi, plătibil în rate întinse pe o viaţă.

 

Astfel de iluzii au fost vândute şi în Bragadiru, oraş din 2006, aflat la 16 kilometri de Piaţa Universităţii din Capitală. Este amplasat în vestul judeţului Ilfov şi este străbătut de Drumul Naţional 6 Bucureşti – Alexandria.

 

Muncitor: ”Arată ca orice oraş european. Când plouă şi la Viena e apă.

 

În ultimul deceniu, peste 40 de mii de oameni s-au mutat aici. Au apărut construcţii noi la fiecare colţ de stradă. Sau în câmp. Infrastructura şi utilităţile nu au ţinut însă pasul cu avântul imobiliar.

 

Probleme sunt peste tot. Cele mai mari, în cartierul Independenţei, unde, neoficial, stau 15 mii de oameni, iar numărul locuinţelor a ajuns la 3200. Conform Grupului de Iniţiativă Bragadiru, din cele 70 de străzi, doar patru au apă şi canalizare. Asfaltate sunt 40 la sută.

 

Fără canalizare, asfalt şi trotuare, localnicii trăiesc un coşmar. Mai ales când plouă. Gropile mari, pline cu apă, trag maşinile pe dreapta. Oamenii merg prin bălți şi noroi, încălţaţi cu cizme de cauciuc. Iar ca să îţi plimbi copilul, în cărucior, în Bragadiru, este o adevărată aventură.

 

Locuitor Bragadiru: „Ne-am cumpărat case într-o zonă rezidenţială, lângă Bucureşti, şi trăim practic ca la ţară. La ţară este mult mai decât aici.

 

Nici canalizare pluvială nu există, aşa că apa de la ploaie nu are unde să se scurgă. Iar problemele din cartierul  Independenţei sunt cu atât mai mari cu cât întreaga zonă a fost construită pe terenurile unei foste orezării.

 

Pânza freatică este atât de ridicată, încât ajunge la doar un metru şi jumătate adâncime, după cum ne-au spus chiar autorităţile locale. Şi aşa se explică de ce fiecare ploaie inundă casele oamenilor, curţile, subsolurile sau fosele septice.

 

Locuitor: “Avem o fosă la bloc şi trebuie să chemăm vidanja de fiecare dată când plouă. Pentru că apa ajunge în fosa noastră. Am făcut sesizări, nu mi-a răspuns nimeni, strada noastră nu este nici măcar inclusă în planul de canalizare. De 15 ori pe lună când plouă chemăm vidanja, deci este peste salariul meu, nu mai facem faţă, am chemat alaltăieri, s-a umplut din nou şi nu ştiu ce să facem. Costă minim 2 sute de lei.

 

Vasile Cimpoeru este primar în Bragadiru din 2008, iar în prezent aşteaptă verdictul judecătorilor într-un dosar în care este inculpat şi care vizează eliberarea unor certificate de urbanism. Acuzaţiile din dosar sunt de fals material în înscrisuri oficiale, fals intelectual, uz de fals şi uzurparea funcţiei.

mai multe, pe PRO TV