Zonele alimentare din patru hipermarketuri Auchan din Bucureşti, propuse pentru închidere temporară, în urma unor controale ale ANPC/ S-au găsit fructe mucegăite, produse expirate, vitrine cu rugină sau vopsea exfoliată, insecte moarte şi fire de păr – FOTO, VIDEO

Luni, Comisariatul Regional pentru Protecţia Consumatorilor (CRPC) din Regiunea Bucureşti-Ilfov a făcut controale la patru puncte de lucru din Capitală ale S.C. Auchan Romania SA (Magazinele Auchan Titan, Vitan, Militari şi Berceni).

În urma acestora, au fost înregistrate abateri în urma cărora s-au dat amenzi în valoare totală de 102.000 lei.

De asemenea, s-a dispus oprirea definitivă de la comercializare şi retragerea din consumul uman a tuturor produselor alimentare neconforme identificate în cele 4 magazine, oprirea temporară a prestării serviciului la raioanele cu vitrină asistată (mezeluri/brânzeturi, gastro, cofetărie, pâine, cofetărie – Auchan Vitan, carne, mezeluri şi lactate, brutărie, gastro, cofetărie, măsline vrac – Auchan Militari, peşte, gastro, cofetărie, mezeluri/brânzeturi, carne afumată – Auchan Titan, carne pasăre, lactate, ouă, carmangerie, peşte congelat, măsline, mezeluri/brânzeturi, gastro – Auchan Berceni).

Totodată, s-a propus închiderea unităţii pe o durată de cel mult 6 luni pentru toate cele 4 unităţi.

Cele mai frecvente abateri constatate de comisarii CRPC Bucureşti-Ilfov au fost: comercializarea de fructe şi legume cu modificări organoleptice de aspect, culoare, consistentă, fiind improprii consumului uman (prezenţă a mucegaiului, grad de coacere neuniform, consistenţă moale la palpare, exemplare depreciate, lovituri mecanice etc.), lipsa informării consumatorilor asupra faptului că, la anumite sortimente de citrice, coaja nu este destinată consumului uman, comercializarea unor produse cu data limită de consum depăşită, nerespectarea temperaturii de păstrare a produselor calde, de minimum +60 grade C, la raionul gastro, nerespectarea temperaturii indicate de producători pentru o serie de produse alimentare, utilizarea unor materii prime cu data limită de consum depăşită, utilizarea unor bureţi de sârmă şi coşuri de gunoi fără capac, în zona de gătire, precum şi a unor ustensile deteriorate, utilizarea meselor de expunere a produselor calde fără a fi igienizate corespunzător, existenţa unor ventilatoare ale agregatelor frigorifice, precum şi agregate frigorifice neigienizate, existenţa la vânzare, la vitrina asistată, a unor produse fără a avea etichete cu data deschiderii pentru a se putea stabili conformitatea acestora.

La vitrinele asistate conţinând mezeluri/brânzeturi/carne refrigerată vrac, carne afumată vrac, rafturile de expunere a produselor de panificaţie şi spaţiul de depozitare al produselor de cofetărie, au fost constatate: prezenţa ruginei, vopsea exfoliată, insecte moarte, fire de păr, zone oxidate, acumulare de apă provenită din nefuncţionarea corespunzătoare a agregatelor frigorifice, lichid provenit de la produse din carne ambalată, prezenţa prafului în strat gros pe rafturi şi ventilatoare, prezenţa de resturi alimentare.

De asemenea, s-a constatat absenţa, de pe etichetele de produs, a menţiunilor prezeneia ingredientelor cu potenţial alergen, în produsele preparate în magazine şi alte deficienţe de etichetare a produselor realizate în unitate, prezenţa unor arsuri de la congelare la produsele congelate sau a unor acumulări de gheaţă în ambalaj, utilizarea unor cântare fără verificări metrologice periodice, comercializarea diferitelor tipuri de murături (în oţet), constatându-se faptul că nu se precizeaza originea oţetului, precum şi faptul că acestea sunt prezentate ca murături în oţet, iar în lista de ingrediente se declară acid acetic.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed