11 sfaturi neobișnuite despre bani pe care le poți urma de astăzi

Jason Vitug este un autor, speaker motivațional financiar, antreprenor și fondator al Phroogal, un startup de educație financiară și brand de lifestyle. Echipa sa, formată din patru persoane, le-a împărtășit americanilor din orașe mai mari sau mai mici, în total unui număr de 8.000 de oameni, 11 lecții de bază despre bani pentru a-i motiva și pentru a sparge tabuurile sociale din jurul banilor, scrie Business Insider.

 

Sunt 11 sfaturi despre bani pe care nu le vei întâlni oriunde și care sunt relativ ușor de urmat începând de astăzi.

 

1. Cere sfaturi de la oamenii care trăiesc viața pe care și tu dorești să o trăiești. Consideră cunoștințele lor drept informații valoroase care te vor ajuta să iei decizii financiare mai bune pe viitor. De exemplu, s-ar putea sa fie necesar să te întrebi de ce ceri sfaturi de la un coleg care nu este un investitor de succes.

 

2. Să ai un scop al vieții, nu doar un scop financiar. Un stil de viață înseamnă felul în care trăiești, în timp ce obiectivele financiare sunt lucruri specifice care gravitează în jurul banilor. Un scop al vieții este acel „de ce” din spatele tuturor raționamentelor și al muncii grele din spatele acestor obiective financiare. Conturându-ți viața pe care dorești să o trăiești, vei învăța să creezi obiective financiare și să ei decizii financiare mai bune care să te aducă la acel stil de viață.

 

3. Fii atent la conversațiile financiare pe care le ai și la cele pe care nu le ai. Obiceiurile noastre financiare sunt învățate din familia noastră, de la prieteni, colegi și prin intermediul mesajelor de marketing. Chiar dacă poate că nu vorbim deschis despre situația noastră financiară, avem aceste conversatii prin hainele pe care le purtăm, casele în care trăim, mașinile pe care le conducem și telefoanele pe care le îmbunătățim. Este important să fim conștienți de aceste discuții, deoarece acestea ne influențează deciziile legate de credite, relațiile cu băncile și cheltuielile.

 

4. Bogăția nu se măsoară prin cât de mult cheltuiești, ci prin cât de mult ai economisit. Mai întâi, plăteaște-te pe tine însuți și fii conștient care este strategia ta de a economisi. Lucrăm pentru un salariu pentru a ne putea permite diverse lucruri și putem decide să cheltuim toți banii astăzi sau să punem o parte din ei deoparte pentru anii de pensie. Dacă investești în creșterea averii tale, vei putea să te pensionezi mai devreme și să-ți îndeplinești visele.

 

5. Ferește-te de inflația stilului de viață. Dacă nu conștientizezi modul în care cheltuiești banii, s-ar putea să descoperi că ai cheltuit de două ori mai mulți bani decât salariul lunar. Inflația stilului de viață te poate împiedica să economisești și să-ți construiești averea. Crezi că vei începe să pui bani deoparte după următoarea mărire de salariu sau după ce te vei muta la un nou loc de muncă? Șansele să apară mereu câte ceva care să te împiedice să economisești sunt foarte mari, așa că începe de astăzi.

 

6. Trăiește-ți propriile tale vise, nu pe ale altuia. Dacă vrei să ții pasul stilului de viață al unei alte familii înseamnă, de fapt, să-ți cheltuiești banii pe care îi câștigi cu greu pentru a trăi visul altora. Conștientizarea financiară înseamnă să-ți cheltuiești banii câștigați cu greu pe achiziții cu valoare adăugată pentru viața ta.

 

7. Achiziția de bunuri și de experiențe înseamnă unul și același lucru. Studiile arată că banii cheltuiți pe experiențe îi fac pe oameni mai fericiți decât dacă sunt cheltuiți pe diverse lucruri. Acesta poate fi cazul altor persoane, dar dacă simți că bunurile te fac fericit, acesta va fi cel mai bun mod de a cheltui banii. Indiferent dacă decizi să-ți cheltuiești salariul pe haine scumpe sau pentru o excursie în jurul lumii, cheltuiește pentru ceea ce conteaza cel mai mult pentru tine.

 

8. Reducerea cheltuielilor este un instrument mai puternic decât creșterea veniturilor. Este minunat să câștigi mai mult, dar, dacă nu poți economisi mai mult, atunci nici situația ta financiară nu se va îmbunătăți. Este, totodată, mai ușor să reduci cheltuielile decât să câștigi mai mulți bani. În plus, reducerea cheltuielilor are un dublu efect de scădere a plăților lunare necesare pe viitor.

 

9. Fă o prioritate din achitarea datoriilor. Datoriile îți blochează timpul din viitor mai degrabă pentru muncă decât pentru distracție. Este important să înțelegi că o dependență de credite care îți finanțează stilul de viață este un mod de viață care te ține în datorii. Rupe lanțul datoriilor și începe să plătești lunar mai mult decât rata minimă pentru a scăpa de datorii cât mai curând posibil.

 

10. Creditul nu este problema. Creditele au o imagine proastă, dar, cu toate acestea, ele le-au permis multor persoane să ia decizii financiare înțelepte legate de locuințe, transport și educație. Atâta timp cât faci alegeri inteligente pentru credite, acestea te pot ajuta să-ți atingi stilul de viață dorit. Nu cheltui peste capacitatea ta de a rambursa creditul utilizat. Evită datoriile pe termen lung. Gândește-te la credit ca la un instrument care îți permite să investești în viitorul tău și nu ca la un nou set de mobilă pentru sufragerie.

 

11. Banii pot aduce fericirea. Nu te lăsa păcălit de faptul că banii îți pot asigura nevoile de bază precum locuința și mâncarea. Fericirea nu înseamnă câți bani ai în contul bancar, nici dimensiunea locuinței, nici cât de luxoasă este mașina ta sau în ce vacanțe mergi. Fericirea este ceea ce reprezintă acei bani: împlinirea visurilor.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed