Mona Cucu, ASF: Încheierea unei asigurări RCA pe un an cu plata în rate este o variantă mult mai avantajoasă decât încheierea unei polițe pe câte o lună

Fac precizarea că noua lege publicată în Monitorul Oficial prevede și opțiunea de plată în rate. Deci încheierea unui contract pe un an cu plata în rate este o variantă mult mai avantajoasă decât încheierea unei polițe pe câte o lună, mai ales că trebuie menționat faptul că asigurarea RCA este o asigurare obligatorie, de menținut în valabilitate pe toată perioada pe care vehiculul este înmatriculat sau înregistrat. Asta înseamnă că, chiar în situația în care mașina este în curte sau în garaj și nu se circulă cu ea, ea trebuie să aibă obligatoriu asigurare“, a explicat Mona Cucu.

 

 

Reprezentantul ASF a subliniat că tarifele RCA din prezent nu sunt diferite față de cele practicate în perioada în care acestea au fost plafonate și că este normal ca prețul unei polițe încheiate pe șase luni să nu fie la jumătate față de cel al unei asigurări pe un an, întrucât există anumite costuri de administrare.

 

 

La acest moment, față de perioadă anterioară, în care tarifele de primă au fost plafonate, tarifele nu s-au mărit, nu există nicio schimbare în acest sens. Deocamdată, tarifele sunt aceleași. (…) Se vorbește mult despre prețul polițelor pe șase luni, care se compară cu polițele pe un an. Repet, nu este o modificare față de perioada anterioară. Oarecum este o situație de normalitate, ca prețul la șase luni să fie ceva mai mult decât jumătate dintr-un an și, de asemenea, prețul polițelor pe o lună este ceva mai mare decât a 12-a parte din prima anuală, întrucât reprezintă costuri de administrare mai mari pentru asigurători“, a mai arătat reprezentantul ASF.

 

 

Legea nr. 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule și tramvaie a fost publicată luni, 12 iunie, în Monitorul Oficial, urmând să intre în vigoare peste 30 de zile. De asemenea, ASF lucrează la elaborarea normalor de aplicare a legii. „În perioada aceasta, când Legea RCA tocmai ce a fost publicată în Monitorul Oficial, ne preocupăm intens pentru a emite normele de aplicare. Există un termen destul de strâns pentru acestea și, practic, acesta este subiectul principal“, a mai declarat Mona Cucu.

 

 

Reprezentantul ASF susține importanţa poliţelor RCA. „Este evident că aproape toată lumea la noi percepe această asigurare ca o taxă și ca pe un drept de a primi o despăgubire de a-și repara vehiculul, însă importanța ei este mult mai mare dacă ne gândim că acea poliță de jumătate de pagină pe care o primim pentru o primă de asigurare, care de multe de ori este undeva la două plinuri de benzină, are o acoperire de până la 5 milioane de euro (pentru vătămări corporale – n.r.)“, a arătat Mona Cucu.

 

 

Aceasta a adăugat că șoferii care conduc prudent vor putea beneficia, în sistemul bonus-malus, de reduceri semnificative ale tarifelor pentru polițele încheiate ulterior. În plus noua Lege RCA permite șoferului, în cazul producerii unui accident, să răscumpere dauna, adică să suporte despăgubirea, pentru a nu fi penalizat printr-o primă de asigurare mai mare în viitor.

 

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed