x


 • EUR
  4.4302
  USD
  0.1859
 • 18° C
  Vremea
  Bucuresti
  Vant

  8 km/h
  Umiditate

  77%
  Presiune

  1016 hPa
string(4) "news"

Recuperatorul Kruk: Tot datornicul să apeleze la mine

Author: Sorin Simon | Sursa: Money.ro | Publicat: 20.09.2011, 13:57 | Actualizat: 20.09.2011, 13:57

Compania poloneză de recuperare debite KRUK a dat drumul unei campanii de informare şi atragere a debitorilor săi pentru negocierea unei metode reciproc avantajoase de plată a datoriilor. Campania va purta numele „Datoria mea” iar compania vrea, prin intermediul ei, să scape cât mai mulţi datornici de frica instinctivă de recuperator. „Am vrea să-i facem pe oameni să înţeleagă că noi putem fi partenerii lor. Le dăm posibilitatea să vină ei cu o soluţie avantajoasă de rambursare a datoriilor adaptată veniturilor lor actuale. Suntem siguri că 90% dintre ei sunt foarte serioşi şi vor să-şi plătească datoriile numai că nu au bani”, a spus Isabela Iacob, director general KRUK România.  

Actuala ofertă presupune  mai mult o reeşalonare a creditului restant pe o perioadă mai mare de timp decât o scădere consistentă de rată. O spune însăşi Iacob care afirmă, totuşi, că, odată stabilită metoda de cooperare, KRUK poate renunţa la o parte din dobândă dacă consideră de cuviinţă.  „Noi suntem proprietarii creditului aşa că putem lua în calcul orice metodă de rambursare care considerăm că ne aduce un beneficiu”, arată directorul Kruk. Aşadar dacă debitorul avea de rambursat o rată ipotetică de 1.000 de lei lunar pe care n-o mai putea plăti  la timp KRUK îi oferă o mărire a termenului de plată cu până la ani de zile şi, eventual, o uşoară scădere a ratei.

Campania care se va derula în România este şi în Polonia. Potrivit preşedintelui KRUK, Piotr Krupa, efectele ei au fost că 200.000 de de oameni s-au interesat de oferta Krup şi s-au încheiat convenţii de plată de 180 de milioane de zloţi(aproximativ aceeaşi sumă în lei).

În prezent KRUK cumpără restanţe cu un discount foarte mare ce poate ajunge şi până la 99% însă discount-ul obişnuit este de 10%. Spre exemplu, creditul de 10.000 de lei al unui datornic către o bancă oarecare este achiziţionat de recuperator cu 1.000 de lei. Pentru firmă, acoperirea costurilor cu recuperarea datoriei presupune să-l determine pe rău-platnic să plătească cel puţin 2.000 de lei.

Înainte de a da drumul campaniei firma de recuperare a comandat un studiu de piaţă companiei Mercury Researsch care să contureze un profil al datornicului. S-a văzut, astfel, că debitorul român consideră datoriile la bancă drept a cincea prioritate după mâncare, utilităţi, medicamente, copii şi ţigări. Temerile lor sunt legate de imposibilitatea de a ieşi din situaţia actuală, o teamă permanentă, contradicţia cu imaginea de sine ştiut corectă şi ruşine.

Conform studiului, valoarea medie a restanţei pew ţară este de 5.000 de lei cu vârfuri de 7.000 de lei în Bucureşti. Rata medie convenită cu datornicul este de 313 lei.

KRUK România este cel mai activ cumpărător din România de creanţe de la bănci cu 66% din piaţă. În perioada iulie 2010 – iunie 2011 compania a achiziţionat creanţe în valoare de 2,5 miliarde lei. Firma are 260 de angajaţi în România şi filiale în Bucureşti şi Târgovişte.

Concurenţa este reprezentantă de Coface şi Eos Ksi.