Străinii îşi măresc pensia cu imobiliare româneşti. Pentru noi e ilegal

Anul trecut, cele mai mari fonduri de pensii din Canada, Africa de Sud, Danemarca şi Polonia au făcute plasamente imobiliare de sute de milioane de euro în România, direct sau prin intermediul investitorilor imobiliari ai căror acţionari sunt. Aceştia au fost motivaţi de randamentele de 6-8% ce pot fi obţinute în România, indicatori superioari celor de pe pieţele mature. Comportamentul acestui tip de investitori, orientat pe termen lung, transmite un sentiment de stabilitate şi acţionează ca un garant pentru noi investitori.

 

 

Totuşi, România se confruntă cu o mare piedică în atragerea numelor  noi pe piaţa imobiliară. Când prezintă străinilor oportunităţile de investiţii din ţară, brokerii se lovesc cu recurenţă de întrebarea: Fondurile de pensii româneşti unde investesc?

 

„Vă puteţi imagina cam ce reacţie au atunci când li se spune că este ilegal să plasezi în imobiliare banii fondurilor de pensii din România. Ce spune asta despre încrederea autorităţilor române în sectorul acesta? Cum să le explicăm noi că statul român preferă să se finanţeze şi să oblige la achiziţia de titluri de stat pentru că este comod şi că, de fapt, această decizie nu are legătură cu stabilitatea acestui activ“, spune Silviana Petre Badea, National Director, Head of Capital Markets în cadrul JLL Romania.

 

 

Legea care reglementează activitatea fondurilor de pensii administrate privat din România interzice clar investiţiile în piaţa imobiliară sau în instrumente cu expuneri imobiliare, cum sunt obligaţiunile ipotecare, în produse structurate sau complexe, precum şi în fonduri de hedging sau vehicule de investiţii similare, scrie capital.ro. 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed