Turismul în România, dezvoltat cu ajutorul fondurilor UE. 9 exemple de succes

Vă prezentăm nouă proiecte turistice realizate cu ajutorul fondurilor europene care contribuie la atragerea unui număr mai mare de turiști.

 

1. Orașul-stațiune balneară Sângeorz-Băi, din județul Bistrița-Năsăud, a reintrat pe harta turismului balnear european. Localitatea a beneficiat de fonduri UE în cadrul proiectului „Dezvoltarea infrastructurii de turism balnear pentru sporirea atractivităţii Regiunii Nord-Vest“. În urma derulării proiectului, în stațune au fost reabilitaţi 5.711 m de străzi, 6.900 mp de parcări şi 11.500 mp de alei.

 

2. Orașul Turda, din județul Cluj, a făcut parte din același proiect ca și Sângeorz-Băi
iar pentru oraşul Turda. Cu ajutorul proiectului din fonduri europene au fost reabilitaţi peste 3 km de străzi, 9.000 mp parcări şi a fost amenajată o staţie terminală pentru transportul urban. În total, cele două proiecte au costat 28,25 milioane lei, din care 19,36 milioane lei au fost asigurați din fonduri europene.

 

3. Dino Parc din Râșnov a fost construit de un beneficiar privat care, din investiția totală de 22,37 milioane lei, a obținut fonduri europene în valoare de 10,72 milioane lei. Cu 45 de dinozauri prezentați în mărime naturală, Dino Parc este un loc de atracție deosebit pentru copii și familii. Amenajarea parcului, în suprafață totală de 1,4 hectare, a durat trei ani. În primul an de la deschidere sunt așteptați 200.000 de vizitatori.

 

4. Restaurarea Casei Cesianu, situată pe Calea Victoriei din București. Casa Filipescu-Cesianu (1892) reprezintă amenajarea unei reşedinţe mai vechi, din anii 1846-1850, şi este una dintre puţinele reşedinţe aristocratice ale Bucureştilor din perioada La Belle Époque, rămasă fidelă proiectului iniţial, după cum se arată în revista Regio din lunile iulie-august. Proiectul are o valoare totală de 8,58 milioane lei, din care 5,14 milioane lei fonduri europene. Proiectul a vizat consolidarea, restaurarea și conservarea Casei Cesianu, în urma căruia autoritățile speră să atragă peste 40.000 de vizitatori pe an.

 

5. Cel mai modern centru de agrement din Slatina a fost deschis datorită contribuției din fonduri europene. Proiectul prin care au fost atrase fonduri europene în valoare de 9,38 milioane lei (valoarea totală fiind de 36,22 milioane lei) a vizat amenajarea clubului nautic şi de agrement „Plaja Olt“ din municipiul Slatina. Clubul nautic și de agrement se află la intrarea în Slatina dinspre Craiova şi ocupă o suprafaţă de 7 hectare de teren, la care se adaugă 15 hectare de luciu de apă. Autorităţile se aşteaptă ca numărul anual de înnoptări în unităţi turistice din Slatina să avanseze cu 5.000, până la 50.000, în primii cinci ani de la finalizarea investiţiei.

 

6. Complexul Turistic „Steaua Mureşului“ a fost modernizat prin fonduri europene de dezvoltare regională. Complexul turistic a fost modernizat și extins în urma unei investiții de 18,79 milioane lei, din care 11,69 milioane de lei reprezintă fonduri europene. „Steaua Mureşului“ este acum mai mult decât un ştrand, oferind, pe lângă posibilităţile de cazare şi restaurant, un aqua park cu patru piscine exterioare cu apă încălzită, dintre care o piscină pentru copii. Pentru adulţi există un waterslide cu trei tobogane de viteză şi unul cu serpentină, un bazin cu o adâncime de peste doi metri, dotat cu minitrambuline şi un bazin de relaxare, pentru cei care doresc hidromasaj. Mai mult, turiştii au la dispoziţie o plajă cu nisip fin, pontoane şi şezlonguri gratuite, având o capacitate de 3.000 de locuri. În cadrul complexului sunt amenajate şi câteva iazuri cu o suprafaţă de 10.000 mp dintre care cel mai mare este destinat pescuitului sportiv”, descrie proiectul revista Regio.

 

7. Un popas de lux a fost construit în apropiere de Mănăstirea Voroneț. La pensiunea „Popasul Domnesc” a fost amenajat un centru de agrement într-un proiect în valoare totală de 8,78 milioane de lei, din care 6,52 milioane de lei fonduri europene. Centrul de agrement nou construit constă într-o piscină, spaţii pentru jocuri sportive şi relaxare. În plus, întreaga zonă exterioară a pensiunii a fost reamenajată.

 

8. Autoritățile locale din oraşul-staţiune balneară Techirghiol au luat 1,66 milioane lei din fonduri europene, cu ajutorul cărora au realizat un proiect în valoare totală de 2,64 milioane de lei de reabilitare a parcului, care a fost transformat într-o adevărată atracție a orașului.

 

9. Orașul Sinaia este situat chiar în centrul celei mai importante zone pentru turismul montan românesc. Atât autoritățile locale, cât și mediul privat s-au mobilizat pentru a atrage fonduri europene cu ajutorul cărora să îmbunătățească infrastructura stațiunii. În cadrul proiectului „Reabilitarea infrastructurii publice urbane oraş Sinaia „Via Sinaia Design Verde Deschis“, au fost investiți 81,85 milioane de lei, din care 52,35 milioane de lei fonduri europene. Un alt proiect finanțat din fonduri europene este „Achiziţia şi instalarea de echipamente de supraveghere necesare pentru creşterea siguranţei şi prevenirea criminalităţii în oraşul Sinaia”. Din cei 1,75 milioane de lei, 1,13 milioane lei a fost acoperiți din fonduri UE.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed