Un salariat poate cere recunoașterea în instanță a unui raport de muncă și după încetarea acestuia

Aspectul la care facem referire este inclus în Decizia ICCJ nr. 37/2016 a Completului pentru dezlegarea unor chestiuni de drept. Aceasta a fost dată luni, însă va produce efecte la nivel național abia după publicarea în Monitorul Oficial.

În esență, judecătorii Înaltei Curți au stabilit că, în lipsa încheierii în scris a contractului individual de muncă, un salariat poate cere recunoașterea în instanță a raportului de muncă chiar dacă acesta s-a terminat. „(…) în ipoteza neîndeplinirii de către părți a obligației de încheiere a contractului individual de muncă în formă scrisă, persoana fizică care a prestat muncă pentru și sub autoritatea celeilalte părți are deschisă calea acțiunii în constatarea raportului de muncă și a efectelor acestuia și în situația în care respectivul raport de muncă a încetat anterior sesizării instanței”, scrie într-un comunicat de presă despre Decizia ICCJ nr. 37/2016.

Mai exact, contractul individual de muncă trebuie încheiat în formă scrisă, potrivit Codului muncii, aceasta fiind o condiție obligatorie pentru ca documentul să fie considerat valabil. Dacă această condiție nu este respectată, contractul este considerat nul, însă salariatul în cauză tot trebuie să fie plătit pentru ce a lucrat.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed